Solidaritetskonto

Det grekiska dramat fortsätter och ryktesspridningen är stor. I dag kom det uppgifter om att IMF och EU som bäst sitter och snickrar på ett räddningspaket värt 120 miljarder euro. Det är en bra bit mer än de 55 miljarder som diskuterats tidigare. Sant eller inte; ryktet verkar ha lugnat ned marknaderna något. Skillnaden mellan den 2-åriga grekiska och den tyska statsräntan har fallit från dryga 20 till 16 procentenheter.

I väntan på hjälp från andra länder har den grekiska centralbanken tagit till en något okonventionell metod. På bankens hemsida möts man av en aggressivt blinkande text under rubriken ”Solidarity account for public debt repayment”. Klickar du dig vidare hittar du ett kontonummer som centralbanken öppnat för frivilliga insättningar som enbart ska användas för att betala av på statsskulden. Även om grekerna, och många andra med dem, helst skulle vilja se statsskulden gå upp i rök, har jag ändå svårt att tro att centralbankens kontofacilitet kommer att räcka långt. Det är bara att hålla tummarna att IMF och EU får ihop ett trovärdigt räddningspaket. Men visst, har du en slant över så finns det ett grekiska solidaritetskontot som behöver fyllas.

Publicerat av

Tomas Ernhagen

Tomas Ernhagen

Tomas Ernhagen, chefekonom. Född och uppvuxen i Lund. Skånsk stockholmare sedan 1994. Nationalekonom och auktoriserad finansanalytiker. Anställd hos Fastighetsägarna sedan årsskiftet 2008/2009. Innan dess drygt tio år på Riksbanken samt mångårigt förflutet som journalist.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *