Trendbrott på bostadsmarknaden?

Efter att ha stigit under den senaste fem kvartalen, väntas nu priserna på bostadsrätter i Storstockholm minska något under det kommande kvartalet. Det framgår av SBAB:s Mäklarbarometer som presenterades idag.

Att mäklarna, som reflexmässigt brukar lovar guld och gröna skogar, nu tror på fallande priser (marginellt förvisso, men ändå) är kanske förvånande. Men tron att priserna ska plana ut eller minska något är utbredd, inte minst hos bostadsrättsinnehavarna i Stockholm.  Hur ska man annars tolka det kraftigt ökade utbudet av bostadsrätter den senaste tiden? Det handlar knappast om att det skulle förberedas någon form av massutvandring ut ur huvudstaden. Nej, snarare handlar det om att folk vill sälja innan priserna faller. Frågan är bara var de ska ta vägen. De flesta behöver ju trots allt bo någonstans. Och för de flesta av de som försöker sälja sin bostad nu, faller nog det valet trots allt på Stockholm. Av det skälet tror jag inte på den priskrasch som utlovas av en del bedömare. Men att priserna kan falla något, och troligen kommer att göra det, är det ingen tvekan om. Riksbankens räntehöjningar och tuffare krav på bankerna, kommer att sörja för det. Den allt stabilare utvecklingen på arbetsmarknaden talar dock för att nedgången blir dämpad.

Publicerat av

Tomas Ernhagen

Tomas Ernhagen

Tomas Ernhagen, chefekonom. Född och uppvuxen i Lund. Skånsk stockholmare sedan 1994. Nationalekonom och auktoriserad finansanalytiker. Anställd hos Fastighetsägarna sedan årsskiftet 2008/2009. Innan dess drygt tio år på Riksbanken samt mångårigt förflutet som journalist.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *