En osäker uppgång

Framtidstron har varit starkt inom svensk industri under en längre tid, enligt såväl Konjunkturinstitutets barometrar som Swedbank/SILF:s inköpschefsindex. Denna framtidstro har dock inte synts i statistiken, förrän nu. Enligt SCB ökade industriproduktionen med 4 procent mellan februari och mars, efter att ha minskat mellan januari och februari. Den största uppgången stod läkemedelsindustrin samt industrin för stål- och metallverk för.

Förhoppningsvis är det ett tecken på att produktionen så sakteliga har börjat röra sig åt rätt håll. Samtidigt finns det fortfarande anledning att besinna sig. En del av uppgången den senaste månaden är troligen en följd av att de internationella transporterna kom igång igen efter ”vulkanstoppet” under februari. Dessutom finns det farligare krafter än naturens som kan ställa till det för svensk ekonomi. Trots jämförelsevis urstarka statsfinanser har kronan fått sig en ordentlig släng av sleven i det grekiska dramat. En svagare krona brukar visserligen vara bra svensk export, men den aktuella orsaken till försvagningen talar tyvärr för att det sambandet inte gäller den här gången. Riskerna för att utvecklingen i euroområdet ska glida politikerna ur händerna är stor. Och den värld vi då står inför kommer inte att gynna svensk industri.

Publicerat av

Tomas Ernhagen

Tomas Ernhagen

Tomas Ernhagen, chefekonom. Född och uppvuxen i Lund. Skånsk stockholmare sedan 1994. Nationalekonom och auktoriserad finansanalytiker. Anställd hos Fastighetsägarna sedan årsskiftet 2008/2009. Innan dess drygt tio år på Riksbanken samt mångårigt förflutet som journalist.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *