Vatten på räntehökarnas kvarn

Nu på morgonen presenterade SCB statistik som gav räntehökarna vatten på sin kvarn. Under årets första kvartal växte ekonomin mer än väntat (3 % på årsbasis) och i april lånade hushållen som aldrig förr (9,2 % på årsbasis). Riksbanken har varit tydligt med att den är orolig för hushållens skuldsättning och att den är beredd att höja räntan för att hindra en fortsatt skulduppbyggnad. Den positiva ekonomiska statistiken underlättar naturligtvis ett sådant beslut.

Men det kan hända mycket innan riksbankschefen fattar klubban den 30 juni (beslutet offentliggörs den 1 juli). BNP-statistiken avser ju utvecklingen under första kvartalet och det var innan den europeiska skuldkrisen drog igång med fullkraft. Dagens statistik över detaljhandeln i april är kanske en indikation på att den har påverkar de svenska hushållen. Den minskade nämligen överraskande (-1,2 % på årsbasis). Dessutom är det viktigt att komma ihåg att BNP fortfarande ligger en bra bit under de nivåer som gällde för ett och ett halvt år sedan. Det finns med andra ord gott om lediga resurser, vilket kommer att hålla tillbaka inflationen. Om det bara var inflationen som Riksbanken hade för ögonen, skulle den kunna vila på hanen ett bra tag till.

Publicerat av

Tomas Ernhagen

Tomas Ernhagen

Tomas Ernhagen, chefekonom. Född och uppvuxen i Lund. Skånsk stockholmare sedan 1994. Nationalekonom och auktoriserad finansanalytiker. Anställd hos Fastighetsägarna sedan årsskiftet 2008/2009. Innan dess drygt tio år på Riksbanken samt mångårigt förflutet som journalist.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *