Allt annat än en höjning är en skräll

Imorgon, onsdag, samlas åter de sex riksbankscheferna för att besluta om reporäntans framtida öde. Vad beslutet blir får vi veta dagen efter. Men det lär inte bli någon överraskning. Redan i samband med sitt möte i april lutade en majoritet av direktionsledamöterna åt en höjning nu i sommar. Sedan dess har i princip all svensk ekonomisk statistisk överraskat åt det positiva hållet samtidigt som hushållen fortsatt att belåna sig för att köpa bostäder. Det senare har varit ett tydligt bekymmer för riksbanksledningen under en längre tid. Därför skulle allt annat än en räntehöjning vara en skräll på samma nivå som om Japan skulle vinna årets fotbolls-VM.

Givet att sannolikheten för något annat än en höjning är försvinnande liten, är det därför intressantare att fundera på hur bankcheferna ser på behovet av framtida höjningar. Kommer de att förändra reporäntebanan eller inte? I april räknade direktionen med att behöva höja räntan till en procent i slutet av 2010 och att sedan fortsätta med successiva höjningar för att nå 4 procent under 2013. Jag tror inte att det blir så, av två skäl.

För det första har risken för ekonomisk kräftgång på många av våra viktiga exportmarknader ökat till följd av de europeiska regeringarnas uttalade vilja att snabbt och kraftigt minska sina budgetunderskott. Det kommer att påverka den svenska tillväxten negativt framöver. För det andra kommer bankernas verksamhet inom en snar framtid att drabbas att nya tuffare regler som kommer att göra det dyrare att låna. Med högre marknadsräntor minskar naturligtvis Riksbankens behov att höja reporäntan. Till detta kan man lägga det obefintliga inflationstrycket. Redan i dag är inflationen låg och det mesta tyder på att den kommer att vara låg under lång tid framöver. Trots den positiva statistiken finns det ju trots allt fortfarande gott om ledig kapacitet i ekonomin. Med en arbetslöshet på upp mot 9 procent är det uppenbart.

I vilken mån Riksbanken redan nu är beredd att revidera sin prognos för den framtida reporäntan är osäkert. Men det mesta talar för att en revidering kommer förr eller senare. I avvaktan på det kan vi i alla fall vara säkra på att Riksbanken höjer räntan vid sitt möte imorgon och att Japan inte står som segrare den 11 juli.

Publicerat av

Tomas Ernhagen

Tomas Ernhagen

Tomas Ernhagen, chefekonom. Född och uppvuxen i Lund. Skånsk stockholmare sedan 1994. Nationalekonom och auktoriserad finansanalytiker. Anställd hos Fastighetsägarna sedan årsskiftet 2008/2009. Innan dess drygt tio år på Riksbanken samt mångårigt förflutet som journalist.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *