Inget lyft för bostadsbyggandet!

Idag presenterade SCB statistik över bostadsbyggandet under årets första kvartal. I Stor-Stockholm påbörjades 1 236 lägenheter. Det var en ökning med hela 70 (!) lägenheter jämfört med nybyggandet under samma kvartal 2009. ”Lyft för bostadsbyggandet”, lyder rubriken på SCB:s pressmeddelande. Då har man inte stora krav på vad som krävs för ett ”lyft”. Fortsätter byggandet i den här takten hamnar vi på den runda summan 4 944 påbörjade lägenheter i Stor-Stockholm under 2010. Det är långt under de drygt 10 000 lägenheter som efterlyses per år i senaste RUFS (Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen). Men även den siffran är troligen i underkant. Förra året blev stockholmarna 38 000 fler. Och fram till 2030 beräknas Stockholm växa med ett Göteborg. Man kan undra var de ska bo om byggandet fortsätter i nuvarande takt.

Publicerat av

Tomas Ernhagen

Tomas Ernhagen

Tomas Ernhagen, chefekonom. Född och uppvuxen i Lund. Skånsk stockholmare sedan 1994. Nationalekonom och auktoriserad finansanalytiker. Anställd hos Fastighetsägarna sedan årsskiftet 2008/2009. Innan dess drygt tio år på Riksbanken samt mångårigt förflutet som journalist.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *