Sveriges fastighetsägare optimistiska

Idag presenterade Fastighetsägarna sin första rikstäckande undersökning av fastighetsägarnas syn på utvecklingen inom den egna branschen och på landets ekonomi i stort. Vi har döpt undersökningen till Fastighetsägarnas Sverigebarometer. Det är en hyfsat ljus bild av framtiden som framträder i barometern.

Optimisterna väger klart tyngre än pessimisterna när det gäller konjunkturutvecklingen. Exempelvis räknar nästan 80 procent av fastighetsägarna i Stockholm med att den egna regionens ekonomi kommer stärkas under det kommande året. I Göteborg är motsvarande siffra 58 procent, i Malmö 41 procent och i landets övriga regioner 54 procent. Endast en försvinnande liten minoritet tror att ekonomin ska drabbas av bakslag.

Mot den bakgrunden är det inte förvånande att fastighetsägarna även har en positiv syn på fastighetsbranschens framtid.  90 procent av dem spår att efterfrågan på lokaler ökar eller är oförändrad under det kommande året. Och bara fem procent av dem ser en risk att lokalhyrorna ska falla. Det är också uppenbart att många fastighetsägare nu ser möjligheter att göra förvärv. 56 procent av dem planerar att göra större fastighetsköp under de kommande 12 månaderna.

Ja, det var en aptitretare. Vill du veta mer om vad de svenska fastighetsägarna förväntar sig av framtiden är det bara att läsa Sverigebarometern.

Publicerat av

Tomas Ernhagen

Tomas Ernhagen

Tomas Ernhagen, chefekonom. Född och uppvuxen i Lund. Skånsk stockholmare sedan 1994. Nationalekonom och auktoriserad finansanalytiker. Anställd hos Fastighetsägarna sedan årsskiftet 2008/2009. Innan dess drygt tio år på Riksbanken samt mångårigt förflutet som journalist.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *