Kraftlöst i vinterkylan

Förra vinterns bortfall i elproduktionen, med skyhöga elpriser som konsekvens, skulle inte upprepas. Energijättarna Vattenfall, Fortum och E.ON. lugnade oroliga kunder och regeringen kände sig trygg med beskeden från dem. Några extraordinära åtgärder uppges inte behövas.

Likväl står vi där igen. När kärnkraften bara producerar på två tredjedelar av sin kapacitet, vattennivåerna är låga och det är minusgrader över hela landet tvingas Sverige ta till effektreserven – de fossileldade (!) kraftverken i Karlshamn och Stenungsund. Marginalprissättningen leder till nya rekordhöjder för elpriset.

Teckna ett fastprisavtal, uppmanar eldistributörerna oroliga och missnöjda kunder. Näringsministern försäkrar oss om att regeringen fortsätter hålla uppe trycket på elproducenterna och gläds över utvecklingen inom den förnybara energiproduktionen – som alltjämt står för en bråkdel av elförsörjningen. Samtidigt börjar den elintensiva basindustrin stänga ner när produktionskostnaderna passerar intäkterna.

Det senare avfärdar Maud Olofsson, enligt Dagens Industri idag, med att en del av skogsbolagens problem egentligen beror mer på en övervärderad krona än elpriser. Problemen berör emellertid långt fler än basindustrin och det är hög tid att långsiktigt förbättra den svenska elmarknaden. Korsägandet av kärnkraften och reaktorägarnas möjligheter att snabbt kompensera bortfall från stängda reaktorer med högre priser på el från sina andra kraftkällor är bara några av de strukturella problemen.

På kort sikt lär vi få dras med problemen och dess höga kostnader för alla elkunder en vinter till. Men där någonstans borde tålamodet ha trutit för alla utom de som tjänar stora pengar på strukturfelen.

Publicerat av

Martin Lindvall

Martin Lindvall

Martin Lindvall, Samhällspolitisk chef hos Fastighetsägarna Sverige. Skåning i förskingringen som lämnade Lund för huvudstaden efter studier i nationalekonomi och statsvetenskap. Numera rotad i Nacka. Hos Fastighetsägarna sedan 2009, efter flera år inom partipolitik och kommunikationsrådgivning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *