Alla goda krafter för en fungerande hyresmarknad gör nytta

I dag på DN debatt presenterar professor Hans Lind konkreta förslag till hur vi ska få en bättre fungerande hyresmarknad i tillväxtregioner och storstäder. I kort går förslagen ut på att det ägda boendet, dvs. bostadsrätter och villor, skall få hyras ut fritt. Lind menar att vi därigenom omedelbart frigör lägenheter som kan användas för de som nu står i kö och vill hyra en bostad. Det ligger säkert något i det och alla förslag som kan bidra till att skapa en bättre fungerande hyresmarknad behöver applåderas.

Jag vill ändå invända något mot Linds konsekventa utdömande av de övriga vägarna till en fungerande hyresmarknad, ökat byggande och en friare hyressättning i det befintliga beståndet av hyresrätter. Här har Lind fel – vi kan självklart komma mycket långt genom arbetet med dessa två faktorer och det får inte bli så att vi låter Linds teorier föra bort oss från det arbetet. Det är ett arbete som pågår och som tar tid, i mitt och många andras tycke alltför lång tid, men det pågår. Lind säger själv i sin debattartikel att det inte finns något motsatsförhållande mellan hans idéer och arbetet med en friare hyressättning och byggande. Det är rätt. Vi behöver flera metoder för att skapa bostäder i tillväxtregionerna.

Linds debattartikel innehåller konkreta förslag till förändringar i nu gällande lagar. Det skall bli spännande att se vilka reaktioner som kommer från politiskt håll på hans idéer. För oss som arbetar för en friare hyressättning och ökat byggande går arbetet vidare. Genom Linds artikel får vi frågan om bostadsbristen högre upp på agendan och det hjälper oss i vårt arbete.

Publicerat av

Reinhold Lennebo

Reinhold Lennebo

Reinhold Lennebo, VD Utbildad veterinär som arbetat många år som VD i mediebranschen, samt även som VD för LRF. Har varit VD för Fastighetsägarna sedan 2009 och tycker att det är en stor förmån att få arbeta i en bransch som betyder så mycket för samhällets utveckling och struktur. På fritiden en hängiven orienterare, löpare och motionär på Friskis & Svettis samt skidåkare utför branta backar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *