Även DN vill rädda hyresrätten

Nu kommer de tätt, kommentarerna runt vad som krävs för att vi ska få en fungerande hyresmarknad. Det är bra. Idag tar DN bladet från munnen i sin ledare där man vill rädda hyresrätten genom att bejaka Hans Linds förslag ifrån igår om att släppa uthyrningen av bostadsrätter fri. Dessutom är DN oerhört tydlig med att den nuvarande hyresmarknaden inte fungerar ”Situationen kan närmast liknas vid de reglerade marknaderna i de gamla kommunistiska staterna”. Det är ord och inga visor.

Dagens Industri har en liknande analys på sin ledarsida idag, där Tobias Wikström i Rakt på sak (ej på nätet ännu) konstaterar att ”Som en våt filt över debatten ligger de reglerade hyrorna”. Wikströms förslag till lösning ligger i att även tillåta en liberalare uthyrning i andra hand av hyresrätter, eftersom, menar Wikström, så många hyresrätter ändå står tomma. Det senare kan nog både ifrågasättas och diskuteras men visst är det ett problem att så få politiker idag är beredda att ta diskussionen om hur hyresregleringen begränsar möjligheterna till en fungerande bostadsmarknad.

Tidigare har både professor Stellan Lundström och DNs Johan Schück haft liknande synpunkter och tankegångar rörande hur hyresregleringen begränsar möjligheterna till en fungerande hyresmarknad. Och det är bra att vi blir fler och fler som inser att vägen till en fungerande hyresmarknad också måste innehålla en friare hyressättning som bättre speglar de boendes värderingar. Sedan kan det också vara uppfriskande om man genom kompletterande förslag hittar fler lösningar, men vi måste vara klara över att det måste till förändringar i det befintliga beståndet av hyresrätter om det skall få effekt. Det räcker inte att öka andrahandsuthyrningen.

Igår skrev jag att det ska bli spännande att höra vad politikerna tycker om prof. Linds idéer. Det gäller idag också om DNs och DIs kommentarer.

Publicerat av

Reinhold Lennebo

Reinhold Lennebo

Reinhold Lennebo, VD Utbildad veterinär som arbetat många år som VD i mediebranschen, samt även som VD för LRF. Har varit VD för Fastighetsägarna sedan 2009 och tycker att det är en stor förmån att få arbeta i en bransch som betyder så mycket för samhällets utveckling och struktur. På fritiden en hängiven orienterare, löpare och motionär på Friskis & Svettis samt skidåkare utför branta backar.

3 reaktioner på ”Även DN vill rädda hyresrätten”

 1. Jag villl bara lägga till den här debatten såsom medlem att man inte får glömma bort att de som hyr hyresrätter i Stockholms innerstad har alledeles för lågt satta hyror. Det är inte rättvist att det kan vara billigare att bo i Tensta jämfört med en lika stor lägenhet på Djurgården. Det är något ”perverst” över detta precis som DN skriver på sin leade igår. Jag hoppas att Fastighetsägarna driver denna fråga mycket bestämt och lämnar detta Stalinistiska system vi har idag på hyresmarkanden.

  1. De har kanske för höga hyror i Tensta?

   ”Det är inte rättvist att det kan vara billigare att bo i Tensta jämfört med en lika stor lägenhet på Djurgården.”

   Ge gärna några exempel iställer för att sprida myter.

 2. Hej Carl-Fredrik,
  Tack för dina kommentarer!
  Du kan vara helt övertygad om att vi kommer att fortsätta att driva frågan om lägets betydelse för hyressättningen. Systemet måste enligt gällande lag ta hänsyn till hyresgästernas allmänna värderingar och vi har absolut uppfattningen att läget därvid har varit underskattat i hyressättningen, inte minst i Stockholm. Dessvärre har delar av Hyresgästföreningen ännu inte accepterat detta synsätt. Därför tänker vi fortsätta att driva frågan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *