Bostadsministern ger sig inte – det är bra!

Idag svarar bostadsminister Stefan Attefall på Barbro Engmans replik i Dagens Industri (ej på nätet). Han är väldigt tydlig: ”lägesfaktorn får inte tillräcklig betydelse” och ” Ska vi kunna bibehålla en betydande andel hyresrätter i Stockholm måste vi också ha ett bättre fungerande hyressättningssystem”.

Det är oerhört bra med så tydliga besked från regeringen i dessa för hyresmarknaden så väsentliga frågor och det torde väl också leda till eftertanke hos dem som fortfarande hävdar att de nya reglerna inte betyder någonting nytt. För det gör de. Den nya lagen öppnar för en hyressättning som bättre avspeglar marknaden, baserad på ”hyresgästers allmänna värderingar” som det står i bruksvärdesdefinitionen från 1968. Att finna dessa värderingar på rätt sätt vilar på oss parter på bostadsmarknaden. Och det måste göras på ett sätt som skapar förståelse och respekt hos hyresgästerna. Där kommer nu hyresgästernas värderingar att spela en större roll än tidigare, där kommer läget att spela en större roll än tidigare, där kommer de kommunala bostadsbolagen att agera mer affärsmässigt än tidigare. I detta ligger möjligheter och inga stora faror för hyresgästerna – det finns begränsningar i hur mycket en hyresgäst är beredd att betala för sitt boende och det finns en skyddsregel mot allt för snabba och allt för höga hyreshöjningar. Detta vet våra fastighetsägare. Så låt oss parter tillsammans ta de nya förutsättningarna till oss och arbeta för den systematiska hyressättning som lagen öppnar för. Då visar vi att vi kan hantera det ansvar vi fått. De som låtsas att allt är som förut tar inte det ansvaret.

Publicerat av

Reinhold Lennebo

Reinhold Lennebo

Reinhold Lennebo, VD Utbildad veterinär som arbetat många år som VD i mediebranschen, samt även som VD för LRF. Har varit VD för Fastighetsägarna sedan 2009 och tycker att det är en stor förmån att få arbeta i en bransch som betyder så mycket för samhällets utveckling och struktur. På fritiden en hängiven orienterare, löpare och motionär på Friskis & Svettis samt skidåkare utför branta backar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *