Kundperspektiv – det var på tiden!

Idag presenterar energi- och näringsminister Maud Olofsson propositionen ”Stärkt konsumentroll för utvecklad elmarknad och uthålligt energisystem”. Propositionen innehåller en rad åtgärder som direkt eller i förlängningen ska hjälpa elkonsumenterna att få kontroll över sina elräkningar. Det är bra att vi nu får en tydlig reaktion på de återkommande påstötningar vi från bland annat Fastighetsägarna har gjort mot Näringsdepartementet i frågan. Extra bra att det sker dagarna efter att vi inom ramen för samarbetet i Nils Holgerssonrapporten presenterat samma dystra utveckling i år igen när det gäller elnätstaxorna – höjningar med i 31 % på 5 år. Energimarknadsinspektionen har fortfarande ett uppdrag att övervaka marknaden som utgör ett monopol där verksamheten är prisreglerad. De kraftiga prishöjningarna under de senaste åren visar att det finns ett alltför stort utrymme att höja avgiften utan att Energimarknadsinspektionen agerar.

Och nu vill ministern att berörda myndigheter skall kunna agera. Hon säger idag på DN Debatt att ”det behövs en effektivare övervakning av elmarknaden”. Det är rätt och det är helt uppenbart att det måste till en blandning av stark konsumentpåverkan och stark offentlig kontroll för att vi skall kunna tala om kundperspektiv. Kanske kan regeringens proposition leda en bit på vägen. Jag hoppas det.

Reinhold Lennebo

Om Nils Holgerssonrapporten

Nils Holgersson-rapporten bygger på en undersökning där ett fiktivt flerbostadshus med 15 lägenheter ”flyttas” mellan landets olika kommuner för att jämföra kostnader för avfall, vatten och avlopp, el och uppvärmning. EKAN Gruppen gör faktainsamling, sammanställning och analys av materialet. Årets resultat presenteras i omgångar. Elnätsundersökningen är offentlig från den 21 juni.
Organisationerna bakom undersökningen: Fastighetsägarna, HSB, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och SABO.

Prisjämförelser mellan kommuner samt mellan leverantörer finns på www.nilsholgersson.nu

Publicerat av

Reinhold Lennebo

Reinhold Lennebo

Reinhold Lennebo, VD Utbildad veterinär som arbetat många år som VD i mediebranschen, samt även som VD för LRF. Har varit VD för Fastighetsägarna sedan 2009 och tycker att det är en stor förmån att få arbeta i en bransch som betyder så mycket för samhällets utveckling och struktur. På fritiden en hängiven orienterare, löpare och motionär på Friskis & Svettis samt skidåkare utför branta backar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *