Var är bostadspolitiken Björklund?

Denna helg samlas folkpartister från hela landet i Karlstad för att diskutera sin framtida politik. Vår organisation såväl som Hyresgästföreningen är på plats för att föra initierade samtal med politiker från hela landet, främst om hyresrättens framtid och den utpräglade bostadsbristen. För det är nämligen så, att några av frågorna på dagordningen under landsmötet 2011 handlar om våra bostäder. Hoppfullt skrev jag igår en debattartikel i NWT om att Sverige behöver en liberal bostadspolitik. Den avslutades med en direkt fråga till Folkpartiet: ”Är ni villiga att ta ansvar i bostadspolitiken och reformera bostadsmarknaden?”

Dessvärre grusades mina förhoppningar direkt då Jan Björklund inledningstalade. Det var EU-politik, det var värnskatt och ungdomsarbetslöshet, men det var inte ett enda ord om bristen på bostäder. Alla dessa frågor är relevanta, men att inte ta upp bostadsfrågan när 80 procent av Sveriges kommuner lider av brist på hyresrätter tycker jag är anmärkningsvärt. Folkpartiet är inte ensamt parti om att hantera bostadspolitiken styvmoderligt. Det är snarare så att de flesta partier verkar ha svårt för att ta ställning när det gäller bostäder. Frågan tycks antingen vara för svår eller så är den för ideologisk för att någon ska våga ta i den.

Vi står idag inför en situation där 90-talets stora barnkullar vill ut på bostadsmarknaden. Det är omkring 700 000 unga som vill flytta hemifrån men inte har den möjligheten. Detta är en ohållbar situation som enbart en tillräcklig nybyggnation av främst hyresrätter kan förbättra. Det vi behöver är en trovärdig politisk förkämpe som inte hymlar och mumlar utan rakryggat ställer krav på bostadsmarknaden och samtidigt ger hyresrätten långsiktigt hållbara regler och förutsättningar för egen bärkraft. Vilket parti vill fånga den bollen? Folkpartiet verkar åtminstone inte springa efter den idag.

Publicerat av

Rudolf Antoni

Rudolf Antoni

Vice VD och utvecklingschef på Fastighetsägarna GFR Ordförande för Svenska Stadskärnors forskarråd. Har arbetat med utredningar och näringslivsfrågor på Fastighetsägarna sedan 2007. Utgår från Göteborg men försöker se fastighetsbranschen och stadsutveckling ur både stor- och småstadens perspektiv. Har en bakgrund inom samhällsvetenskaplig forskning på SOM-institutet vid Göteborgs universitet. Går igång på siffror och statistik men är även en förkämpe för kulturens betydelse för såväl den enskilda människan som för hela städer och regioners utveckling.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *