Fortfarande klös i den svenska tigern

Enligt SCB:s färska BNP-statistik växte Sveriges ekonomi med 4,6 procent under årets tredje kvartal jämfört med motsvarande kvartal 2010. Jämfört med andra kvartalet ökad produktionen med 1,6 procent. Den starka utvecklingen tog de flesta bedömare på sängen. Enligt snittprognosen förväntades ekonomin ha vuxit med 3,3 procent på årsbasis. Den svenska tigern visar alltså fortfarande tänderna, även om tillväxten under årets första två kvartal samtidigt reviderades ned med 0,5 procentenheter.

Det är dock bara en tidsfråga innan den negativa utvecklingen i vår omvärld tar ut sin rätt. Att hushållen redan har dragit öronen åt sig syns tydligt i statistiken. Privatkonsumtionen minskade nästan med 1 procent mellan kvartal två och tre (+0,8 procent på årsbasis). Att ekonomin trots det utvecklades bra, berodde främst på fortsatt starka exportsiffror.

Hur påverkar detta Riksbanken? Fortfarande gäller samma analys som tidigare: den underliggande inflationen är mycket låg, arbetslösheten hög och oron i vår omvärld fundamental. Argumenten för en lättare penningpolitik är därför mycket starka. Risken är dock stor att Riksbanken tar den relativt starka BNP-statistiken som intäkt för att skjuta fram den kommande räntesänkningen. Eftersom kronan stärktes något på beskedet verkar marknadsaktörerna ha dragit just den slutsatsen.

Publicerat av

Tomas Ernhagen

Tomas Ernhagen

Tomas Ernhagen, chefekonom. Född och uppvuxen i Lund. Skånsk stockholmare sedan 1994. Nationalekonom och auktoriserad finansanalytiker. Anställd hos Fastighetsägarna sedan årsskiftet 2008/2009. Innan dess drygt tio år på Riksbanken samt mångårigt förflutet som journalist.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *