Ska vi acceptera översvämmade källarutrymmen?

Att förändrade klimatförhållanden leder till fler extrema regnflöden har väl inte undgått någon.

I Sverige är vi inte förskonade, även om omfattningen av översvämningar kan te sig små i förhållande till länder som Bangladesh, USA, Tyskland m fl. I somras drabbades hundratals fastighetsägare i Göteborg, Mölndal och Kungsbacka och över 700 fastigheter i Norrköping av översvämningar. Senaste veckornas problem på västkusten gör att fastighetsägare bör betrakta detta som ett verkligt, återkommande och stegrande(?) problem.

I senaste numret (6:2011) av tidningen Samhällsbyggaren, som ges ut av SVR Samhällsbyggarna, läser jag tänkvärda artiklar om Extrem väderlek och Översvämningsplanering. Skribenterna lyfter fram goda exempel på vad som görs i t ex Jönköping när det gäller att identifiera riskutsatta områden och hur kommuner bör översvämningsplanera utifrån den nya nationella höjdmodellen.

Artiklarna lyfter fram frågor som ”Hur kan vi förhindra källaröversvämningar?” och ”Ska fastighetsägaren tvingas pumpa svårlöst vattenavledning eller alltid kräva självfallslösningar?”
Frågan fastighetsägare måste ställa sig är vad de kan förvänta sig i framtiden, vad de kan acceptera och vad de bör kräva att kommunerna åtgärdar för att förhindra översvämmade källarutrymmen.

Gällande åtgärder i befintlig miljö vill jag lyfta fram Ekostaden Augustenborg i Malmö där ett av delprojekten var att skapa ett öppet system för dagvatten (regnvatten och smältvatten). Positiva effekter av systemet är:

  • Ca 60 % lägre energianvändning i reningsverket
  • Minskad belastning på recipienten
  • Minskad översvämningsproblematik
  • Ökad biologisk mångfald tack vare variationsrik utemiljö

Vet du som fastighetsägare vad din kommun gör för att förhindra att Din källare översvämmas (idag och i framtiden)?

Publicerat av

Rikard Silverfur

Rikard Silverfur

Rikard Silverfur, näringspolitisk expert. Civilingenjör Väg- och Vattenbyggnadskonst och stockholmare med både nationell och internationell erfarenhet av bygg-, anläggnings- och fastighetsteknik.

En reaktion på “Ska vi acceptera översvämmade källarutrymmen?”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *