Staden, utvecklingen och det mellanmänskliga smörjfettet

Nu i veckan reste jag till Centrumutvecklare.se och deras vårkonferens i Karlstad. Vacker stad och välarrangerad konferens. Förutom förmånen att få umgås med 60 kreativa och utåtriktade kollegor, gav mig konferensen också inspiration och en tydlig insikt.

För ett tiotal år sedan, tror jag att det var, pratades det mycket om ”det mellanmänskliga smörjfettet” som en definition på god kommunikation mellan oss människor.  En erfarenhet som är lika gammal som ämnet orts- och stadsutveckling, är att utan detta mellanmänskliga smörjfett sker det ingen utveckling i våra städer. Det är en förutsättning för att kunna utveckla orten eller stadens handel och kultur, lika väl som gator och torg.

Under dagarna i Karlstad berättade en centrumutvecklare från en mindre stad i Västergötland om en diskussion med en annan centrumutvecklare från vår huvudstad. Han berättade att kontentan av diskussion var; ”vi har ju exakt samma problem!” Och så är det, det är ingen skillnad om det är en stor eller liten stad, vi har exakt samma behov av att förse processen med mellanmänskligt smörjfett. Här ligger konsten i att, på ett framgångsrikt sett, driva en orts- eller stadsutveckling framåt. Utan detta fet gnisslar och skaver det oavsett vilken stad vi pratar om. Det enda som skiljer är storlek på budget och antal människor och verksamheter i processen.

För många kanske detta är försvårande, men för mig är det inspirerande och fascinerande. Det triggar mig! Att bedriva framgångsrik centrumutveckling handlar inte om att förse staden med flest ballonger eller papperskorgar, det handlar om hur mycket mellanmänskligt smörjfett du har förmåga och kunskap ett tillföra processen. Stor kan vara liten, men liten kan vara stor!

Publicerat av

Tomas Kruth

Tomas Kruth

Tomas Kruth, expert stadsutveckling, Fastighetsägarna GFR. Har förmånen att arbeta med det som jag tycker är allra roligast, stadsutveckling! Har arbetat med köpcentrumutveckling, orts- och stadsutveckling i snart 20 år och började hos Fastighetsägarna 2008. Följer trender inom stadsutveckling som tar mig på resor in i nya kunskapsområden. Gillar att gräva i frågor som har med den attraktiva staden att göra. Med nyfikenhet kommer man långt!

2 reaktioner på ”Staden, utvecklingen och det mellanmänskliga smörjfettet”

  1. Håller helt med även om metaforen inte låter så bra.

    Vilka konkreta aktiviteter, fora och metoder tycker du bäst utgör sådant mellanmänskligt smörjmedel? Finns några exceptionella framgångsformler?

    Hälsningar
    Jan Bergman

    1. Det finns nog lika många recept som det finns städer. Varje stad har sin lösning. Som jag ser det är det viktigt att kommunikation och mjuka värden står i verksamhetsplanen som vilken annan åtgärd som helst. Fysiska åtgärder är vi duktiga på att lista men de mjuka värdena är vi sämre på. Fokus på kommunikation, det goda samtalet och de mjuka åtgärderna, alltså!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *