Hallå! Här finns jobben!

Vi är inne i en global ekonomisk kris och just nu sköljer en våg av varsel över Sverige. Allt tyder på att fastighetsbranschen står stark och stabil i stormen, men nu har ett orosmoln dykt upp på horisonten. Det handlar då inte om varsel utan tvärtom – vi behöver rekrytera.

En undersökning visar att vart tredje fastighetsföretag väntar stora pensionsavgångar. Bland de lite större företagen behöver så mycket som vartannat företag rekrytera ny personal inom de närmsta åren. Totalt sett handlar det om 10 000 jobb på fem år. De mindre företagen söker framför allt personal till drift och underhåll. Det gör även de större företagen, men de söker också kompetens inom förvaltning, ekonomi och administration.

Arbetslösheten i landet är stor och samtidigt finns här en bransch som erbjuder hela skalan från bra uppstartsjobb till kvalificerade akademikerjobb och däremellan många karriärvägar. Problemet är att fastighetsbranschen är alldeles för okänd idag. Nio av tio fastighetsföretagare anser att branschen är okänd bland ungdomar idag. Vi måste därför bli bättre på att synliggöra oss, inte minst för unga människor som ska välja yrkesbana. Rekryteringsbehoven är stora inom drift och underhåll och det finns goda möjligheter att matcha ihop dessa jobb med unga och utlandsfödda vilket är grupper som idag har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden.

I ett läge där kompetensbehovet är stort behövs också fler och mer offensiva lärosäten inriktade på fastighetssektorn. Vi ser i undersökningen även behov av tätare kontakter mellan näringslivet och skolan. Här vilar ett stort ansvar på oss som branschorganisation, men varje företag har möjlighet att själv bidra genom att exempelvis erbjuda en praktikplats. Det är ett litet men viktigt bidrag till att öka kännedomen om branschen och skapa en bättre matchning på framtidens arbetsmarknad.

Publicerat av

Rudolf Antoni

Rudolf Antoni

Vice VD och utvecklingschef på Fastighetsägarna GFR Ordförande för Svenska Stadskärnors forskarråd. Har arbetat med utredningar och näringslivsfrågor på Fastighetsägarna sedan 2007. Utgår från Göteborg men försöker se fastighetsbranschen och stadsutveckling ur både stor- och småstadens perspektiv. Har en bakgrund inom samhällsvetenskaplig forskning på SOM-institutet vid Göteborgs universitet. Går igång på siffror och statistik men är även en förkämpe för kulturens betydelse för såväl den enskilda människan som för hela städer och regioners utveckling.

4 reaktioner på ”Hallå! Här finns jobben!”

 1. Erfarenhet väger tyngre än utbildning i nästan alla jobbannonser till fastighetsbranschen. Jag själv har lastat ut 90 000:- på en utbildning (Dipl fastighetsförvaltare) i hopp om att komma in i branschen och att få arbeta med det brinnande intresse jag har för just fastigheter. Efter väldigt många ansökningar senare sitter jag tyvärr utan jobb idag.

  1. Tråkigt att höra Peter, men det känns igen från många branscher. Jag tror att fastighetsbranschen kommer vara tvungen att se annorlunda på erfarenhetskravet framöver. Om vår undersökning visar rätt så bör du kunna hitta jobb inom kort om du fortsätter söka kontakt. Lycka till!

 2. Hej Rudolf, det är väldigt positivt om ni från organisationen Fastighetsägarna bearbetar era medlemsföretag och övriga branschaktörer kring deras annalkande behov av kompetent personal.

  Kan tyvärr dela Peters intryck av branschen efter att jag genomgått ett påbyggnadsprogram framtaget av KTH och med påstått stort stöd av en rad fastighetsaktörer.

  Programmet har sedan lagts ned då dessa ”engagerade” aktörer inte längre i tillräcklig utsträckning varit villiga att medverka till finansieringen. De visade heller inget stort intresse för oss studenter under eller efter studierna.

  Jag har med topputbildning inom strategisk marknadskommunikation parat med 12 år inom TeliaSonera med bred kompetens kring IT och dess roll i organisations- & affärsutveckling mycket att berika fastighetsbranschen med.

  Tyvärr har intresset hittills varit ljumt efter uppvaktning av säkert 50-tal aktörer.

  Hälsningar Jan Bergman
  Avgångselev 2009 från 30p-programmet ”Leda och utveckla stadskärnor och köpcentra”

  1. Hej Jan! Ja, engagemang är något av det svåraste som finns att frammana utom i en situation – när krisen är ett faktum. Som det ser ut idag är det sannolikt att såväl engagemanget som krismedvetenheten kommer att öka de närmaste åren. Som branschorganisation får vi arbete för att lyfta frågan och driva på engagemanget så gott det går. Vi vill ju det som är bäst för branschen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *