Lågt blev lägre

Idag presenterade SCB inflationssiffror för september. De var låga, mycket låga. Mätt med det vanliga konsumentprisindexet (KPI) steg priserna med ynka 0,4 procent. KPI med fast ränta (KPIF) steg med 0,9 procent, också det en mycket låg siffra. Det speglar kombinationen av stark krona, svag omvärldskonjunktur, tvekande konsumenter och ett svagt inhemskt resursutnyttjande. Och det speglar naturligtvis också det faktum att Riksbanken har hållit räntan för hög under alltför lång tid.

Septembersiffran tog de flesta analytikerna på sängen. De hade förvisso räknat med att inflationen skulle vara låg. Den blev betydligt lägre. Nu ligger vi farligt när deflationsgränsen. Om inte Riksbanken fortsätter att sänka räntan, kommer vi garanterat att nå den. Enligt Riksbankens egen prognos ska reporäntan dock ligga kvar på nuvarande 1,25 procent fram till mitten av 2013. Sedan är det dags att höja. Men så lär det (förhoppningsvis) inte bli. Om Gud (Ingves) vill, sänker Riksbanksledningen räntan redan i oktober. Med tanke tjurskalligheten hos majoriteten, är risken stor att sänkningen dröjer till slutet av år.

Publicerat av

Tomas Ernhagen

Tomas Ernhagen

Tomas Ernhagen, chefekonom. Född och uppvuxen i Lund. Skånsk stockholmare sedan 1994. Nationalekonom och auktoriserad finansanalytiker. Anställd hos Fastighetsägarna sedan årsskiftet 2008/2009. Innan dess drygt tio år på Riksbanken samt mångårigt förflutet som journalist.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *