Konsten att göra en bra stad bättre

De flesta av våra städer har idag någon samverkan för att utveckla stadskärnan. Olika städer har kommit olika långt. Några saknar insikten om nyttan med stadsutveckling, andra står och stampar och lyckas inte lyfta staden till nya nivåer. Men i många städer pågår framåtblickande och innovativa utvecklingsprocesser med tydliga bevis på resultat. Jag tänker lyfta ett bra exempel.

Borås är ett tydligt exempel på en stad som jobbar aktivt. Förra året fick man utmärkelsen Årets Stadskärna som delas ut av organisationen Svenska Stadskärnor. Priset var en bekräftelse på att man lycktas skapa ett arbetssätt, en utvecklingsprocess, som resulterat i en attraktivare handels- och mötesplats. Men man är inte nöjd i Borås, man vill göra mer.

Idag hade vi det första mötet inom det nystartade projektet för att lyfta Borås city till en ny nivå. Fastighetsägarna i centrala Borås tar nästa steg för att förbättra förutsättningarna för stadens butiksintensiva verksamheter att bedriva affärer. Borås samverkansorganisation har nått en stabilitet, mognad och förankring som gör att man kan ta ut svängarna och söka nya verktyg och arbetssätt för att utveckla staden. Nu går fastighetsägarna vidare för att undersöka möjligheter för att utveckla stråken och möjliggöra för nyetableringar.

Borås har genom samverkan laddat varumärket med nya värden, ett exempel är konsten i stadsmiljön. Men man har också tagit tillvara gamla kärnvärden såsom textilstaden Borås. Samverkan är bred bland stadens alla aktörer, verksamheter, fastighetsägare och kommun. Det finns både ett centrumbolag, Borås City, och ett destinationsbolag, Borås Borås, som arbetar aktivt och innovativt. Inom denna organisation finns fastighetsägarna representerade genom sin sammanslutning av centrumfastighetsägare, CiB.

Borås är ett exempel som visar på vikten av att börja arbeta i rätt ände. Man börjar med att utveckla samverkansformerna som därefter skapar förutsättningar för nya idéer och möjligheter. Att utveckla organisationen är a och o. Rådet till en stad där utvecklingen stannat av är att inte börja med lösryckta fysiska åtgärder som många gör. Det botar bara en del av symptomen. Gå till botten med problem och bota sjukan i stället. Utveckla organisationen!

 

Publicerat av

Tomas Kruth

Tomas Kruth

Tomas Kruth, expert stadsutveckling, Fastighetsägarna GFR. Har förmånen att arbeta med det som jag tycker är allra roligast, stadsutveckling! Har arbetat med köpcentrumutveckling, orts- och stadsutveckling i snart 20 år och började hos Fastighetsägarna 2008. Följer trender inom stadsutveckling som tar mig på resor in i nya kunskapsområden. Gillar att gräva i frågor som har med den attraktiva staden att göra. Med nyfikenhet kommer man långt!

4 reaktioner på ”Konsten att göra en bra stad bättre”

 1. Intressant stad. Transformation från industristad till kunskapsstad på 30-40 år. Förvaltar arvet från industrin – ska bli kul att se Simonslands industribyggnader bli campus till högskolan. Kreativitet- energi. Mycket beror på att Textilhögskolan drar till sig begåvningar som sedan stannar i stan och jobbar på företag som Nelly. Men de borde vara värda bättre kommunikationer. Byte i både Skövde och Herrljunga inte ok.
  Och alldeles för mycket bilar i stadskärnan. Känns omodernt.

  1. Ja, Borås utveckling bygger mycket på att ta tillvara kreativiteten som stadsbyggare. Och mycket bilar är det. Tycker dock att man lyckats utöka de bilfria stråken, Österlånggatan, Sandwalls plats, mm. De flesta handelsstråken är nu helt och hållet för människorna. Känns dock som att cykelstråken behöver utvecklas, det skulle skapa ännu bättre möjligheter för andra transportmedel än bilen!

 2. Hade nyligen möjlighet att med familj äta söndagsmiddag som avslutning på en höstlovsresa till Göteborg. På Jensens Bofhus delade vi lokal med förväntansfulla Elfsborgssupporters som senare på kvällen också fick mer anledning att fira. Kan bara instämma i hyllningskören kring den samverkan som gjort stadskärnehandeln starkare än på många jämförbara orter. Att deras s k externhandel har placerats mycket nära stadskärnan tror jag personligen är ett lyckokast. Då kan man med fog hävda att handel föder handel och att den inte behöver konkurrera med stadskärnediton.
  Sen har ju Borås förmånen att ha fantastiska Anna Liljenby!

  1. Rätt hanterad, dimensionerad och utvecklad externhandel är ett nödvändigt komplement till stadskärnan.

   Anna och kollegor är fantastiska, skulle jag vilja lägga till. Det är många som gör mycket i Borås.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *