Ytterligare sänkningsargument

Industrins inköpschefer deppar ordentligt. Det framgick av dagens presentation av inköpschefsindex (Swedbank/SILF) för oktober. Indexet landade på 43,1 och det är riktigt svagt. Allt under 50 indikerar att ekonomin krymper. Man blir inte lyckligare av att gräva i de olika delindexen. Av dessa var det bara sysselsättningen som var oförändrad. Alla andra försvagades. Orderingången var synnerligen svag med ett index på 40,1. Det är den lägsta siffran sedan våren 2009. Därmed har Riksbanken ytterligare ett klart och tydligt argument för att sänka i december. Det duger inte att hänvisa till hushållens skuldsättning när alla konjunkturpilar pekar nedåt.

Publicerat av

Tomas Ernhagen

Tomas Ernhagen

Tomas Ernhagen, chefekonom. Född och uppvuxen i Lund. Skånsk stockholmare sedan 1994. Nationalekonom och auktoriserad finansanalytiker. Anställd hos Fastighetsägarna sedan årsskiftet 2008/2009. Innan dess drygt tio år på Riksbanken samt mångårigt förflutet som journalist.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *