Den som har rätt tål granskning

Nej till höga hyreshöjningar – ja till nya hyresförhandlingar. Så rubricerar Hyresgästföreningen sitt senaste presmeddelande om de strandade hyresförhandlingarna i Varberg. Syftet är att påkalla ännu en manifestation på Stora Torget i Varberg för att rekrytera medlemmar och tvinga tillbaka Fastighetsägarna till förhandlingsbordet. Det är andra gången Hyresgästföreningen manifesterar på torget. Utöver detta har de skrivit arga bloggar och debattartiklar, annonserat i tidningen, gjort ilskna uttalanden, bedrivit massiva dörrknackningskampanjer och hotat att stämma stadens fastighetsföretagare på miljonbelopp.

Det är en märkbart pressad organisation vi har att göra med. Det är uppenbart att Hyresgästföreningen inte vill att hyrorna i Varberg ska prövas av en neutral part som Hyresnämnden. Sannolikt beror detta på att de, precis som vi, vet att hyresnivåerna i Varberg är på tok för låga. Varberg är en av Sveriges mest attraktiva kommuner och de flesta utvecklingskurvor pekar i rätt riktning. Priserna på bostadsrätter ökar i topptakt och ligger högre än i grannkommunerna. Samtidigt ligger hyresnivåerna på en så låg nivå att välbehövliga investeringar i nya hyresrätter hamnar i andra kommuner. Nyproduktionen av hyresrätter är den enda kurvan som inte pekar uppåt som den borde.

Detta för oss åter till det inledande pressmeddelandet med rubriken ”Nej till höga hyreshöjningar – ja till nya hyresförhandlingar.” För det är just där skon klämmer. Hyresgästföreningen säger sig vilja förhandla men förutsättningarna är redan givna. De har sedan hösten 2012 hårdnackat vägrat att förhandla om rimliga hyresnivåer. Efter flera månader vid förhandlingsbordet tvingades vi att stranda förhandlingarna. Därefter har närmare 40 procent av hyresgästerna godkänt vårt förslag till ny hyra och börjat betala den. Varför kommer Hyresgästföreningen med en önskan om nya hyresförhandlingar? Den som har rätt tål granskning. Nu får vi se om Hyresnämnden anser att det är vi eller Hyresgästföreningen som har rätt i vår tolkning av den nya lagstiftningen från 2011.

Publicerat av

Rudolf Antoni

Rudolf Antoni

Vice VD och utvecklingschef på Fastighetsägarna GFR Ordförande för Svenska Stadskärnors forskarråd. Har arbetat med utredningar och näringslivsfrågor på Fastighetsägarna sedan 2007. Utgår från Göteborg men försöker se fastighetsbranschen och stadsutveckling ur både stor- och småstadens perspektiv. Har en bakgrund inom samhällsvetenskaplig forskning på SOM-institutet vid Göteborgs universitet. Går igång på siffror och statistik men är även en förkämpe för kulturens betydelse för såväl den enskilda människan som för hela städer och regioners utveckling.

4 reaktioner på ”Den som har rätt tål granskning”

  1. Hej Martin,
   På samma hemsida står det att läsa:
   ”Det är hur hyresgäster i allmänhet värderar lägenhetens egenskaper som
   bestämmer dess bruksvärde. (…) faktorer som husets allmänna läge,
   boendemiljön i stort och närhet till kommunikationer påverkar bruksvärdet.
   Hyresnämnden ska bestämma bruksvärdet utan att ta hänsyn till
   produktionskostnader, driftskostnader och förvaltningskostnader.”

   En prövning är i min mening bästa sättet att se hur Hyresnämnden tolkar sitt uppdrag.

   1. Absolut, det är en beskrivning av bruksvärdet. Men min fråga gällde hyresnivåerna i stort, inte skillnader mellan olika bruksvärden på hyran. Du skriver så här: ”Sannolikt beror detta på att de, precis som vi, vet att hyresnivåerna i Varberg är på tok för låga” vilket jag tolkar som en önskan om att få upp nivåerna i största allmänhet, vilket alltså nämnden inte ska ta ställning till, enligt beskrivningen. Ej heller om man ser till den av nämnden nyligen avgjorda s k Stockholmmodellsprövningen, där nämnden bedömer bruksvärdet utifrån befintliga hyror, inte tänkta hyror.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *