Vi tar fajten för rimliga hyror

I februari valde Fastighetsägarna att stranda hyresförhandlingarna i Varberg. Det finns två anledningar till detta. För det första är hyresnivåerna i Varberg på tok för låga vilket gör det olönsamt att bygga i Varberg jämfört med grannkommunerna. För det andra har Hyresgästföreningen sedan hösten 2012 hårdnackat vägrat att förhandla om rimliga hyresnivåer.

Istället valde Fastighetsägarna att direktförhandla med hyresgästerna. Hittills har över 800 hyresgäster godkänt den nya hyresnivå som Fastighetsägarna har föreslagit i direktförhandlingen och fler godkännanden kommer in löpande. I ett antal fastigheter har samtliga hyresgäster unisont godkänt den nya hyran. De hyror som hyresgästerna inte godkänner kommer att prövas av Hyresnämnden och de första ansökningarna har i dagarna lämnats in till nämnden.

Hyresgästföreningens kampanjmaskineri har såklart trummat igång för fullt. Hittills har de skrivit arga bloggar och debattartiklar, annonserat i tidningen, gjort uttalanden om att det här är ”ett slag på käften”, arrangerat manifestation på torget, bedrivit massiva dörrknackningskampanjer och hotat att stämma stadens fastighetsföretagare på miljonbelopp. Tänk om de istället kunde ha lagt en bråkdel av den energin på att komma överens med fastighetsföretagen. Då kunde vi gemensamt ha arbetat för att det ska tillkomma fler bostäder där bristen idag är stor.

Som tur är verkar högljudd skrämseltaktik inte bita på Varbergsborna. Sannolikt är många trötta på Hyresgästföreningens agerande. Sannolikt är det många som har tittat på den föreslagna hyran och insett att förändringen inte är så dramatisk. Sannolikt är det många som också ser behovet av att det byggs bostäder för deras barn, barnbarn, vänner och kollegor. För om det inte finns en sund hyresmarknad i Varberg så finns det nämligen inte heller plats för dessa människor.

Publicerat av

Rudolf Antoni

Rudolf Antoni

Vice VD och utvecklingschef på Fastighetsägarna GFR Ordförande för Svenska Stadskärnors forskarråd. Har arbetat med utredningar och näringslivsfrågor på Fastighetsägarna sedan 2007. Utgår från Göteborg men försöker se fastighetsbranschen och stadsutveckling ur både stor- och småstadens perspektiv. Har en bakgrund inom samhällsvetenskaplig forskning på SOM-institutet vid Göteborgs universitet. Går igång på siffror och statistik men är även en förkämpe för kulturens betydelse för såväl den enskilda människan som för hela städer och regioners utveckling.

2 reaktioner på ”Vi tar fajten för rimliga hyror”

  1. Problemet är att fastighetsägarna ser sin fastighet som vilken vara/tjänst som helst. Som bilar, morötter eller charterresor. Hur skall vi få er ur det felaktiga tänkandet?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *