Wifi lika självklart som p-plats?

Nåddes precis av nyheten att city i Jönköping nu erbjuder fritt wifi. Min första tanke var att det här är för bra för att vara sant. Är det första april? Nej, detta var dagens sanning och den gjorde mig glad. Hittills har jag inte noterat att någon stadskärna inför fritt wifi, tillgängligt för alla. Här ligger Jönköping i framkant.

Min nästa tanke var; varför har ingen gjort detta tidigare? Det är ju en lysande idé. Vi vet ju att många idag väljer mötesplatser, caféer och restauranger utifrån vem som erbjuder ett bra wifi. Det är ju rätt självklart egentligen, en stadskärna som ska vara den självklara mötesplatsen, en dygnet runt-öppen arena, ska ju givetvis ha ett öppet wifi.

För att kunna genomföra detta så måste det ju finnas en samverkan som klarar genomförandet. För lika enkelt och självklart som det låter så kan det ju i praktiken vara knepigt att genomföra. Det är många aktörer som ska enas och få det att funka. Allt från bredbandsleverantörer, kommunala enheter och destinationsbolag till enskilda fastighetsägare. Men det är en åtgärd som direkt skapar ökad attraktivitet och nytta. Så sno idén från Jönköping, den passar lika bra i liten som stor stad!

Min spaning för dagen blir ju utifrån detta rätt självklar. Förr eller senare är ett öppet wifi lika självklart som en tillgänglig p-plats är för besökaren i stadskärnan är idag. Kraven på tillgänglighet och bekvämlighet ökar och förändras över tiden. Dagens unga är i större utsträckning än tidigare urbanister och de kommer att ersätta dagens ändlösa parkeringsdiskussioner mot wifi-relaterade diskussioner i framtiden. Om vi inte fixar detta redan nu!

Så, Wifi åt alla! Bra jobbat, Jönköping!

Här är länken för mer information: http://wifijkpg.se/portal/

Publicerat av

Tomas Kruth

Tomas Kruth

Tomas Kruth, expert stadsutveckling, Fastighetsägarna GFR. Har förmånen att arbeta med det som jag tycker är allra roligast, stadsutveckling! Har arbetat med köpcentrumutveckling, orts- och stadsutveckling i snart 20 år och började hos Fastighetsägarna 2008. Följer trender inom stadsutveckling som tar mig på resor in i nya kunskapsområden. Gillar att gräva i frågor som har med den attraktiva staden att göra. Med nyfikenhet kommer man långt!

2 reaktioner på ”Wifi lika självklart som p-plats?”

  1. Glädjande med Jönköping och deras fria wifi. Det börjar likna Wien där företaget Freewave (har jag för mig) samarbetar med restauranger och kaféer om samma typ av uppkoppling som i Jkpng – bara generösare. Där har man fritt två timmar, och kan sedan direkt börja en ny fri period på samma plats. Jag ser fram emot att fler stadskärnor följer detta exempel!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *