Utvecklingen uteblir om vi ältar detaljfrågor

Det finns egentligen inga särintressen när vi talar om stadsutveckling. Staden är till sin natur komplex och bygger på tusentals förutsättningar och företeelser.  Det finns däremot egenintressen. Vi måste förhålla oss till detta för att få en fungerande samverkan och i förlängningen en utveckling. Det vilar på allas ansvar att lyfta de övergripande frågorna med förvissningen att detta även på sikt löser detaljfrågorna. Vad betyder egentligen färgen på papperskorgar, antal blomsterurnor eller storlek på lastzoner, om inte staden i sin helhet är attraktiv? Det är endast i ett större sammanhang som den enskilda åtgärden får betydelse. Satt ur sitt sammanhang blir varje åtgärd lösryckt, tillfällig kosmetika.

Den gemensamma skärningen mellan allas intressen utgör den gemensamma målbilden. Det som faller utanför detta är egenintressen, dvs detalj som de olika aktörerna har att själva lösa. Men ofta vill man gärna skjuta över detaljfrågorna på samverkansorganisationen, kanske pga resurs- eller kompetensbrister. När egenintresse görs till allmänintresse beror detta avsaknaden av helhetstänkande och samarbetsförmåga.

Det är därför vi måste lyfta blicken och mer prata destinationsutveckling för att tydliggöra att alla berörs. Prestigelöshet och samarbetsvilja är viktigt eftersom vi måste inordna de traditionella intressena under ett större paraply. Ordet stadsutveckling börjar kännas för snävt, tycker jag. Fler kompetenser och branscher måste adderas. Vi har idag också insikten att stadsutveckling även inbegriper kultur och turism. Detta tillsammans med handel och restaurangnäring blir destinationsutveckling eller ”place branding”.

Konsten ligger alltså i att hålla isär på de olika intressena, att både särintresse och egenintresse först måste uppgå i allmänintresset för att kunna utvecklas.

Guld till Västerås

Bild: Västerås utsågs till Årets Stadskärna 2013 vid Svenska Stadskärnors årskonferens i Visby, 30 maj.

Publicerat av

Tomas Kruth

Tomas Kruth

Tomas Kruth, expert stadsutveckling, Fastighetsägarna GFR. Har förmånen att arbeta med det som jag tycker är allra roligast, stadsutveckling! Har arbetat med köpcentrumutveckling, orts- och stadsutveckling i snart 20 år och började hos Fastighetsägarna 2008. Följer trender inom stadsutveckling som tar mig på resor in i nya kunskapsområden. Gillar att gräva i frågor som har med den attraktiva staden att göra. Med nyfikenhet kommer man långt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *