Stadsutveckling – det bubblar lite överallt

Frågor kring staden blir allt mer aktuella. Överallt kommer dessa frågor på tal. Det finns många exempel. Vi kan läsa i tidningarna om infekterade debatter kring äldre bebyggelses utveckling eller uteblivna utveckling. Urbaniseringens effekter börjar, med rätta, komma allt mer på tal. Vad gör vi med Städer som har en negativ befolkningstrend? Hur hanterar vi mindre orter och landsbygden när invånarna flyttar därifrån?

Och vad gör vi med tillgängligheten i våra städer när resvanorna förändras? Unga reser inte med bil som vi äldre gör. Och hur hittar vi balansen mellan biltillgänglighet och bilfria gator och kvarter? Och hur hittar vi rätt mix och profil på stadens verksamheter nu när handeln omstrukturerar och besöksnäringen växer? Ska vi ersätta butiken med ett café eller kanske en bar? Ska vi bygga om konstorslokaler till hotell? Kan vi skapa en ny profil på en gata och bilda ett attraktivt butikskluster?

Frågorna är många och aktuella. Vi kan inte vänta så mycket längre. På många ställen knackar redan stagnationen på dörren. Vi på Fastighetsägarna jobbar med frågorna genom ett aktivt näringspolitiskt arbete. Vi vill gärna vara en aktiv part i de samverkansorganisationer som utvecklar stadskärnor och handelsplatser. Vi arbetar tillsammans med andra organisationer såsom Svenska Stadskärnor, Svensk Handel, och Centrumutvecklare.se för att göra vår röst starkare. Vi jobbar med politiker och kommuntjänstemän, centrumledare och alla som jobbar för att utveckla våra städer.

Om någon vecka åker vi ett stort gäng näringspolitiker till Almedalen för att lyfta våra frågor. Vi anordnar många seminarier kring fastighetsfrågor och stadsutveckling. Vi föreläser, sitter i paneldebatter och möter spontant våra politiker och beslutsfattare. Vi märker att våra frågor får allt större uppmärksamhet på olika arenor, inte minst i Almedalen. Därför är vi på plats. Vi är där för frågorna vi brinner för. Är du inte själv på plats så lovar vi att tala för dig också. Hör gärna av dig med frågor som du vill att vi tar med oss till seminarier och debatter.

Jag blir gärna din stadsminister på plats i Almedalen!

2013-07-03 09.19.52

Publicerat av

Tomas Kruth

Tomas Kruth

Tomas Kruth, expert stadsutveckling, Fastighetsägarna GFR. Har förmånen att arbeta med det som jag tycker är allra roligast, stadsutveckling! Har arbetat med köpcentrumutveckling, orts- och stadsutveckling i snart 20 år och började hos Fastighetsägarna 2008. Följer trender inom stadsutveckling som tar mig på resor in i nya kunskapsområden. Gillar att gräva i frågor som har med den attraktiva staden att göra. Med nyfikenhet kommer man långt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *