Ekonommanifest: avveckla hyresregleringen

De sex nationalekonomerna som bloggar på Ekonomistas har ställt sig bakom ett gemensamt valmanifest. Tre av de nio förslagen handlar direkt om fastighetsmarknaden. Fokus ligger på att öka rörligheten på bostadsmarknaden. Här har ni de tre förslagen:

  • Avveckla hyresregleringen. Hyresregleringen leder till ineffektivt utnyttjande och låg rörlighet, ger incitament till omvandling till bostadsrätter och svarthandel och gör det mindre lönsamt att bygga nya hyresrätter. En avreglering bör också kombineras med ökad beskattning av de befintliga ägare av hyresfastigheter som skulle göra oförtjänta vinster vid en avveckling.

 

  • Återinför fastighetsskatten. Fastigheter kan inte flytta och är därför en utmärkt skattebas. En återinförd fastighetsskatt, eller alternativt markvärdsskatt, bör utformas på ett likvärdigt sätt för bostadsrätter och småhus

 

  • Avskaffa stämpelskatten och se över uppskovsreglerna för reavinstbeskattning. Rörligheten på bostadsmarknaden är låg och rörlighet bör premieras. Stämpelskatten är en transaktionsskatt som direkt motverkar rörlighet. Uppskovsreglerna för reavinstbeskattning skärptes för att finansiera avskaffandet av fastighetsskatten och uppskovsreglerna kan därför behöva ses över.

 

Den intresserade kan läsa övriga förslag här.

Publicerat av

Tomas Ernhagen

Tomas Ernhagen

Tomas Ernhagen, chefekonom. Född och uppvuxen i Lund. Skånsk stockholmare sedan 1994. Nationalekonom och auktoriserad finansanalytiker. Anställd hos Fastighetsägarna sedan årsskiftet 2008/2009. Innan dess drygt tio år på Riksbanken samt mångårigt förflutet som journalist.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *