Nytt skatteförslag hotar välfärden

Företagsskattekommitténs förslag om ändrad bolagsskatt och omfattande begränsningar av ränteavdragen innebär i korthet att företag inte ska kunna göra skattemässiga avdrag för räntekostnader. Det här slår extra hårt mot kapitaltunga verksamheter med låg avkastning, så som fastighetsbolag, medan tjänsteföretag blir vinnare.

Bostadsbristen har blivit, om inte en het så åtminstone en ljummen potatis i politikernas valkampanjer. Från vissa håll har kommit löften om tusentals nya bostäder som ska byggas. Företagsskattekommitténs förslag, som försvårar eller till och med omöjliggör nyproduktion, skapar en uppenbar politisk målkonflikt.

Förslaget slår hårt mot små och medelstora fastighetsägare. Fastighetsbranschen kommer att få en skattehöjning på 3,2 miljarder kronor. Risken är stor att fastighetsvärden kan sjunka med 10 – 15 procent, vilket också får negativa konsekvenser för bankerna och den finansiella stabiliteten.

Kommersiella fastighetsägare kan i ett fåtal fall rätta till siffrorna genom att justera hyresnivåerna. På bostadssidan saknas den möjligheten helt. Hyresbostaden är en viktig byggsten för välfärdssamhället, men redan idag är den skattemässigt missgynnad gentemot bostadsrätter och villor. Skulle förslaget bli verklighet är det en ny smäll mot hyresgästerna och en obegriplig handbroms för tillväxt och välfärd.

Publicerat av

Björn Söderholm

Björn Söderholm

VD Fastighetsägarna MittNord Västeråsare med bred erfarenhet från olika ledande befattningar i entreprenad-, teknikkonsult- och fastighetsföretag. Jag brinner för företagande, tillväxtfrågor och samhällsutveckling i stort. Att då få arbeta i en branschorganisation vars medlemmars verksamheter är en så stor del av samhällsbyggandet är en fantastisk förmån och möjlighet i det avseendet. Har arbetat hos Fastighetsägarna sedan våren 2011.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *