Äntligen skrivs det om förvaltning

Fastighetsförvaltning, Facilitiy management Facilitiy services, Asset management är alla begrepp om hur vi tar hand om våra fastigheter. Kärt barn har många namn och i det här fallet är det också så att ”barnet” inte ser likadant ut. Det är en av anledningarna till att det, i  mitt tycke, har saknats en bra diskussion och grundlig analys av hur vi tar hand om våra fastigheter.

Från Wikipedia: Fastighetsförvaltning är förvaltning och underhåll av en fastighet och dess byggnader, som ibland utförs av fastighetsägaren, ibland på entreprenad. Kommersiell fastighetsförvaltning utförs av fastighetsbolag.

Fastighetstidningen  gör nu ett förtjänstfullt försök att få grepp om denna marknad efter ett intressant samtal mellan mig och redaktionschef Erik Hörnkvist. Erik skriver:

Rikard Silverfur på Fastighetsägarna delade upp pappret med tre streck. Han skrev bygg, transaktioner och förvaltning på varsin del.
– Det här är vad branschen består av. Två skrivs det hur mycket som helst om, en är det väldigt tyst om.
Så kan det gå till när ett stort fokus i Fastighetstidningen föds.

I artikeln ”Förvaltning – branschens minst genomlysta del”  uppskattar Fastighetstidningen att förvaltningvolymen årligen är lika stor som transaktionsvolymen eller nybyggnadskostnaderna. Och då är inte driftskostnader som el, vatten och uppvärmning medräknat. Tre lika stora delar alltså. Fastighetsskotarewebb

Kanske är förklaringen den som Jonas Öhlund, chef för förvaltningsorganisationen på Aberdeen Asset Management, uttrycker det i artikeln:

 

 

-Förvaltning är kanske inte lika spektakulärt och häftigt som byggprojekt och transaktioner, men det är där de flesta fastighetsägare får sin avkastning och de flesta av oss i branschen arbetar

Läs artikeln. Jag hoppas att artikeln blir ett startskott för fastighetsbranschen att mer fokusera på att utveckla förvaltningen. Hur ska den bli bättre? Kan den utvecklas och effektiviseras? Har vi, och använder vi, rätt avtal inom branschen? Hur lockar vi duktiga och intresserade personer till förvaltningsyrket?

Publicerat av

Rikard Silverfur

Rikard Silverfur

Rikard Silverfur, näringspolitisk expert. Civilingenjör Väg- och Vattenbyggnadskonst och stockholmare med både nationell och internationell erfarenhet av bygg-, anläggnings- och fastighetsteknik.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *