Nollräntan är inte slutpunkten

Riksbanken sänkte reporäntan till noll i oktober. Därefter har diskussionen handlat om vad nästa steg ska bli för att få fart på inflationen. Efter vice Riksbankschefen Per Janssons tal om att minusränta går före valutainterventioner och storskaliga köp av obligationer, fanns det ett visst intresse inför dagens räntebesked.

Någon minusränta blev det inte. Istället valde Riksbanksledningen, enligt sitt pressmeddelande, att skjuta tidpunkten för en kommande räntehöjning på framtiden. Enligt den s.k. räntebanan kommer räntan att höjas under senare delen av 2016 då den underliggande inflationen (KPIF) förväntas ligga på 2 procent. Om det skulle behövas mer, vilket i princip är lika säkert som amen i kyrkan, tänker Riksbanken i första hand satsa på att skjuta räntehöjningen ännu längre in i framtiden. Inte heller det lär räcka. Därför är följande formulering i pressmeddelandet intressant:

”Riksbanken förbereder även ytterligare åtgärder som kan användas för att göra penningpolitiken mer expansiv. Sådana åtgärder ska vid behov kunna presenteras med start från nästa penningpolitiska möte”.

Det ser vi fram emot. Nollräntan är inte slutpunkten.

Publicerat av

Tomas Ernhagen

Tomas Ernhagen

Tomas Ernhagen, chefekonom. Född och uppvuxen i Lund. Skånsk stockholmare sedan 1994. Nationalekonom och auktoriserad finansanalytiker. Anställd hos Fastighetsägarna sedan årsskiftet 2008/2009. Innan dess drygt tio år på Riksbanken samt mångårigt förflutet som journalist.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *