Det är drag i Luleå

11616389-lulea-sweden-march-18-2015-per-ledin-97-lulea-hockey-scores-swedish-hockey-league-game-between-lulea-hockey-and-frolunda-indiansMånga gånger blir kommuner och kommunala verksamheter beskyllda för att vara saktfärdiga – då är det extra roligt att lyfta upp motsatsen. Efter en hätsk debatt i såväl TV som tidningar beslutade Luleå kommun för en vecka sedan att sälja 3 000 lgh av Lulebos bestånd. Försäljningen är ett led i att få större fastighetsbolag att etablera sig i Luleå för att därefter kunna bygga fler hyresrätter. Belackarna, främst Hyresgästföreningen och några vänsterpartier, har inte nog kunnat överträffa varandra i beskrivningen av vilket armod och elände som skulle drabba hyresgästerna vid en försäljning till en privat fastighetsägare. Byggindustrierna har genomfört en attitydundersökning som visade att 85 % av de tillfrågade inte brydde sig om hyresvärden var kommunal eller privat – det viktiga var att få en bostad. Hyresgästföreningen har fortfarande inte svarat på den fråga vi ställde i Norrbottenskuriren:

”Är det ett självändamål för er att så stor del som möjligt av bostäderna i Luleå ägs av det allmänna, även om det innebär färre nya hyresrätter?”

Det är därför extra roligt att man redan tre dagar efter beslutet i fullmäktige kunde presentera Rikshem som köpare av 1600 lägenheter och som dessutom lovar att bygga 600 lägenheter till i Luleå.

Det är drag i Luleå!

Publicerat av

Peter Sörman

Peter Sörman

Peter Sörman, näringspolitisk chef, Fastighetsägarna MittNord, jurist med stort intresse för tillväxt-, entreprenörskap och regional utveckling. Utflyttad västgöte som numera bor i Nyköping. Har erfarenhet av samhälls- och näringslivsfrågor från såväl regional, nationell och internationell nivå. Peter är också den som företräder Fastighetsägarna i arbetet med stadsomvandlingen i Kiruna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *