Tillförlitlig kontorsrapport firar sju år

Det släpps en hel del rapporter i fastighetsbranschen under ett år. Den ena förträffligare än den andra, om vi ska tro författarna. Så vad gör Fastighetsägarna MittNords rapport om lokala kontorshyresmarknader värd att läsa?

För det första innehåller rapporten underlag från fastighetsägare som äger 50 – 85 procent av det lokala kontorsbeståndet. Rapporten är med andra ord tillförlitlig.

För det andra är årets rapport sen sjunde sedan den första gjordes 2009. Det ger en historisk bild över utvecklingen på orten. Oppet kontorslandskap

För det tredje är rapporten en bra indikator på hur näringslivet på respektive ort mår.

Rapporten, som riktar sig till medlemmar i huvudsak, innehåller uppgifter om hyresnivåer i olika lägen, vakansgrader och marknadens förväntade utveckling under året. Dessutom fungerar den som ett bra underlag i dialogen med kommunala politiker och tjänstemän när det gäller lokalbehovet på orten, samt möjligheterna till etableringar och därmed arbetstillfällen.

Vad säger rapporten då? Ja, trots den minst sagt blygsamma tillväxten så har hyresnivåerna under 2015 krupit uppåt en aning i flertalet av de 14 kommunerna som rapporten innehåller. Det gäller inte alla kommuner, och inte alla lägen, men det är tydligt att stor efterfrågan och anpassade kontorslokaler hjälpt till att driva hyresnivåerna uppåt, trots obefintlig draghjälp av den allmänna inflationstakten.

Vakansgraden har sjunkit påtagligt i de flesta kommunerna i rapporten. I vissa kommuner är de så låga att tillväxtmöjligheterna på sikt är hotade.

Slutligen vill undertecknad rikta ett stort tack till alla som hjälpt till med underlaget till rapporten, såväl medlemmar som icke-medlemmar, såväl privata som kommunägda företag. När tryckeriet gjort sitt kommer rapporten i brevlådan.

 

Publicerat av

Andreas Sjöberg

Andreas Sjöberg

Marknadsområdeschef MittNord Sörmlänning som via akademisk journalistexamen. Har via roller som PR-ansvarig, kommunikationschef och marknadsansvarig landat som marknadsområdeschef på Fastighetsägarna MittNord. Sammantaget ett decennium hos Fastighetsägarna i olika roller. Ansvarig för regionens rapporter, viss näringspolitik och affärsverksamhet. Gillar politiska diskussioner, hårdrock och choklad. Fritiden ägnas åt familjen och om tid finns tennis, innebandy och löpning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *