En ändlös diskussion?

 

Bilens vara eller inte vara upprör och provocerar många. Diskussionerna är ofta ändlösa i kommuner och cityföreningar. Alla har en åsikt om bilen, men för många är diskussionen svart eller vit. För eller emot. Ska man förbjuda bilen eller ska man stimulera alternativa transportslag.

Vad man än tycker i frågan så måste vi nog inse fakta. En helt bilfri stad är utopiskt. Flera fakta talar för bilen i dagsläget: Vi kan inte stänga av ett helt trasportslag, då dör kranskommuner och landsbygden runt om staden. Ett sådant ingrepp i rörelsefriheten klarar vi inte idag. Men å andra sidan ser vi att unga har andra resvanor och gärna åker mer kollektivt eller cyklar. Att cykla är trendigt. Vi ser också att bilägandet i stadskärnor, åtminstone i större städer, minskar. Bilpoolerna blir alltmer intressanta i stället för att äga egen bil.

Miljöaspekterna blir också annorlunda över tiden. Bilens miljöbelastning minskar med ny och bättre teknik. Elbilen kommer starkt, till exempel. Förutsättningarna håller på att förändras, det måste vi nog inse, oavsett om vi är bilförespråkare eller bilhatare.

Frågan är därför inte svart eller vit. Bilen går inte bortse ifrån när vi planerar våra orter och städer. Men fokus förändras och förskjuts. Färdriktningen är tydlig. Bilen får en minskad betydelse över tiden. Sedan kan man ju tycka att det tar för lång tid, men det är en helt annan sak.

Men bilfria gator och torg, det gillar de flesta. Det bygger den intressanta och livfulla staden. Och den tillgängliga staden.

Publicerat av

Tomas Kruth

Tomas Kruth

Tomas Kruth, expert stadsutveckling, Fastighetsägarna GFR. Har förmånen att arbeta med det som jag tycker är allra roligast, stadsutveckling! Har arbetat med köpcentrumutveckling, orts- och stadsutveckling i snart 20 år och började hos Fastighetsägarna 2008. Följer trender inom stadsutveckling som tar mig på resor in i nya kunskapsområden. Gillar att gräva i frågor som har med den attraktiva staden att göra. Med nyfikenhet kommer man långt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *