Framtidens Stockholm byggs inte av sig självt – Yimbypriset 2015

415352-stockholm-ballon-7Jag har hamnat i väldigt gott sällskap när jag nu har fått äran att vara med i juryn för Yimbypriset till Albert Lindhagens minne. Det är ett viktigt pris i dessa tider där en ny årsring ska byggas i Stockholmsregionen. Framtidens Stockholm byggs inte av sig självt utan alla positiva krafter förtjänar att lyftas fram, oavsett om det handlar om bedrifter som skapar fler bostäder och bättre stadsmiljöer, är nytänkande eller belyser positiva perspektiv av en växande region.

Nu har jag veckan ut för att fundera på vem som jag tycker är den mest värdiga vinnaren. Den 15 november är deadline. Nedan har jag gjort några noteringar på mina egna tankar kring de fem finalisterna.

Familjebostäder (kommunalt bostadsföretag i Stockholm)

Familjebostäder visar med sitt projekt Rinkebystråket på förståelse för platsutveckling.  Vikten av att utgå från platsens unika egenskaper (1000 smaker), fokus när det gäller mix av lokalhyresgäster och hur en investering kan skapa attraktiv byggbar mark så att nya aktörer investerar, i det här fallet i bygget på Rinkebyterrassen.

Nacka kommun

Nacka är en kommun som har tagit en offensiv roll i nybyggnationen vilket krävs när kommunen ska bostadsförsörja två nya tunnelbanestationer enligt överenskommelse i Stockholmsförhandlingen.  Utmaningar som att kommunen inte äger marken och att det ska byggas stad i gränslandet till villaområdet har genererat nya grepp med en kreativ dialogprocess både med bransch och med boende.

Oscar Properties (byggbolag)

Oscar Properties är ett byggbolag som sticker ut och skapar attraktiva bostäder i kaxiga projekt som skapar mångfald. OP visar att det finns en betalningsvilja för dyrare projekt när de erbjuder något utöver det vanliga.

Spacescape (konsultföretag inom stadsbyggnad)

Spacescape förmedlar värdefulla insikter kring framtidens stad, flöden och attraktivitet och mobilitet. Det visade de inte minst med konferensen Citymoves, där bland annat New Yorks tidigare transportdirektör, Janette Sadik-Khan, pratade om stadens utveckling till en mer gång- och cykelvänlig stad och behovet av att använda befintliga gator mer effektivt.

Viktor Barth-Kron (skribent och krönikör på Dagens Nyheter)

VBK trotsar den traditionella medielogiken som ofta skildrar frågor utifrån Nimbyns perspektiv. Med skarp penna blottgör han egenintressenas nimbyism och förmedlar insikter i beslutsgångarna som tidigare saknats i journalistiken. VBK är en positiv kraft för ett växande Stockholm.

Och mitt jurysällskap? Det ser ut såhär:

Magdalena Rasmusson (Språkrör grön ungdom)

Per Ankersjö (F.d. stadsmiljöborgarråd, numera strategisk rådgivare på A

Beutiful soup.)

Patrik Kronqvist (Ledarskribent på Expressen)’

Mikael Levander (Driver bloggen Stockholm och projekt)

Jan Jörnmark (Docent i ekonomisk historia, författare och föreläsare)

Oscar Freyre (Yimbyprisansvarig och medlem YIMBY Stockholm)

Tobias Davidsson (medlem YIMBY Stockholm)

Pia Lagerkrans (medlem YIMBY Stockholm)

Publicerat av

Helena Olsson

Helena Olsson

Chef stadsutveckling samhälle, Fastighetsägarna Stockholm. Urban smånörd som gillar stad och dynamik, mat och musik.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *