Förutsägbar nyårsspaning?

Varje år vid den här tiden, brukar jag drista mig till en nyårsspaning på denna blogg. Det har jag gjort de senaste åren och kan därför konstatera att vissa ämnen och företeelser återkommer från år till år. Jag har till exempel skrivit om digitalisering, e-handel, smarta städer, segregation och urbanisering. För två år sedan skrev jag om öppna wifi-nät i våra citykärnor. Det är väl antagligen förmätet att skryta om att jag fick rätt, för den trenden var ju inte så svårprickad. Faktum är dock att detta är något som verkligen tagit fart. Det senaste jag läste om var Linköping City som tillsammans med fastighetsägarna skapat ett öppet nät till gagn för staden besökare och invånare. Att ha tillgång till nätet är en viktig förutsättning för alla aktörer som är beroende av besökare, städer likväl som hotell, restauranger och resecentrum.

De senaste åren har jag också skrivit om urbaniseringen i mina trenderspaningar. Redan för två år sedan skrev jag att jag var förvånad över att politiker, både lokalt och nationellt, inte tog urbaniseringens effekter på allvar. Sedan tvingades ju politiken vakna upp kring urbaniseringen. Ett omdiskuterat SVT-program, Uppdrag granskning som handlade om Sunne, blev nog ett bryskt uppvaknande för många. Sedan kom ju flyktingfrågan och ritade om agendan helt. Plötsligt hamnade segregation och urbanisering högt på agendan.

Så det blir för tredje året i rad som jag framtidsspanar kring urbaniseringen. Jag är väl medveten om att mitt bloggande då har förlorat sin roll som spaning in i framtiden. Det blir alldeles för förutsägbart. Faktum är att urbaniseringen kommer att hamna på agendan nästa år igen, men utifrån nya förutsättningar. Flyktingfrågan får ju till följden att vi ser en befolkningsökning i många kommuner, om än tillfällig. Huruvida detta får effekter på den pågående urbaniseringen återstår att se.

När jag skrev min nyårsblogg för ett år sedan kunde jag inte alls förutspå händelserna som dominerade stadsutvecklingsåret 2015. Så vad ska jag önska mig inför 2016? Något jag önskar är att kunskapsnivån och förståelsen för stadsutvecklingens processer höjs under 2016. Vad säger du jultomten, det är väl inte för mycket begärt?

 

Publicerat av

Tomas Kruth

Tomas Kruth

Tomas Kruth, expert stadsutveckling, Fastighetsägarna GFR. Har förmånen att arbeta med det som jag tycker är allra roligast, stadsutveckling! Har arbetat med köpcentrumutveckling, orts- och stadsutveckling i snart 20 år och började hos Fastighetsägarna 2008. Följer trender inom stadsutveckling som tar mig på resor in i nya kunskapsområden. Gillar att gräva i frågor som har med den attraktiva staden att göra. Med nyfikenhet kommer man långt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *