Människor dras till andra människor

Det var budskapet när Helle Søholt från danska arkitektbyrån Gehl Architects höll en inspirationsföreläsning tidigare i veckan då vi på Fastighetsägarna Stockholm hade glädjen att stå värd när Nätverket för värdeskapande stadsutveckling ordnade en eftermiddag på temat hur vi skapar attraktiva städer.

Människor dras till andra människor. Det är lika enkelt som genialt. Precis som ett exempel på detta – i Staffanstorp vistas fem gånger så många utanför Icabutiken jämfört med på torget.

_DSC2185

För att ge en kort summering av Helles dragning så kokade den ner i åtta framgångsfaktorer för attraktivitet.

Strong identity. Framgångsrik stadsutveckling utgår från platsen och förstärker det som är bra. Genom att utgå från platsens unika identitet kan man skapa destinationer, det ska vara värt en omväg. Motsatsen blir ett anonymt standardiserat byggande. Ser du ett foto på en byggnad eller ett kvarter som skulle kunna vara taget varsomhelst är det förmodligen ingen lyckad plats.

Social community. Skalan spelar roll för grannskapskänsla och trivsel. Attraktivitet skapas när naturliga möten byggs in i kvarteret.

Diversity & flexibility. Attraktivitet skapas av mångfald och blandning. Ett handfast råd kan vara att behålla några gamla byggnader när ett område exploateras. Då skapas en naturlig och organisk blandning av nytt och gammalt, dyrt och billigt, ägt och hyrt, både lokaler och bostäder. Här har ju Slakthusområdet i Stockholm lysande förutsättningar!

Variety of activities. Planera in förutsättningar för aktiviteter i grannskapet genom att stimulera personliga uttryck genom exempelvis odling, skapande aktiviteter för barn etc.

Connectivity. Enligt London School of Economics är transport den främsta utmaningen för städerna, och hamnar före sysselsättning och demografiska utmaningar.

Enjoyable places. En attraktiv plats har wifi. Högaktuellt i Linköping, där besökarna i city får fritt wifi med start på lucia. Bland annat tack vare fastighetsägarna!

Safe environment. Belysningsprogram är därför centrala. Här tycker jag att vi borde ligga längre fram i Sverige med tanke på vårt mörka vinterhalvår. Även trafiksäkerheten är viktig, inte minst för mjuka trafikanter som går eller cyklar och barn som leker ute.

Sustainable living. Det sköna gröna i staden dämpar buller, sänker temperaturen och tar hand om dagvatten.

Jag vet ingen som vill ha en oattraktiv stad, inte heller många motsätter sig dessa åtta punkter. Ändå är det en svår konst att i praktiken skapa de värden i stadsmiljön som såväl kommuner som byggherrar och människor vill ha. Men det är strävan att gå från samsyn till praktiskt göra som är alla stadsutvecklares främsta utmaning.

Publicerat av

Helena Olsson

Helena Olsson

Chef stadsutveckling samhälle, Fastighetsägarna Stockholm. Urban smånörd som gillar stad och dynamik, mat och musik.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *