Debaser som stadslivsmotor

En viktig motor för Stockholms stadsliv, Debaser Medis, har alltså efter många turer knuffats ut ur sina lokaler i Medborgarhuset av kommunala Fastighetskontoret.

Jag skulle kunna anföra mina personliga argument kring varför jag tycker att just Debaser Medis är en så bra konsertarena, mina minnen därifrån, vilken plats jag brukar stå på när jag tittat på de där banden som är sådär lagom stora för att passa på en mer intim spelplats än de större och mer opersonliga.

Men jag vill istället som hastigast sätta detta i en lite större stadsutvecklingsperspektiv.

För det första verkar Fastighetskontorets insikter kring hur man skapar en attraktiv stad dessvärre vara ytterst begränsade. Attraktivitet skapas av mångfald och blandning. Det kan handla om vikten av att behålla några gamla byggnader när ett område exploateras. Och inte bara behålla utan också att inte topprenovera allt till nybyggnationsstandard, utan att skapa en naturlig och organisk blandning av nytt och gammalt, dyrt och billigt, ägt och hyrt, både lokaler och bostäder. Det är väldigt angeläget att hålla ögonen på Slakthusområdet av det här skälet.

För det andra är detta ett tydligt tecken på hur den goda idén med demokrati och politik sätts ur spel. Man kan tycka både det ena och det andra om politisk styrning av affärsmässiga verksamheter men till syvende och sist är politikerna framröstade av Stockholmarna och representerar folkviljan i fyraårsperioder. När den breda politiska enigheten om Debasers viktiga plats i Stockholms stadsliv negligeras är det är inte första gången vår bransch bevittnar tjänstemannamakten i Stockholms stad.

Jag säger inte att det är enkelt, men efterfrågan på kulturutbud kommer knappast att minska när Stockholm växer. Då räcker det inte att hitta nya platser, men måste också värna de pärlor man har.

Beach house

Beach House på Debaser Medis 12 november 2015.

Publicerat av

Helena Olsson

Helena Olsson

Chef stadsutveckling samhälle, Fastighetsägarna Stockholm. Urban smånörd som gillar stad och dynamik, mat och musik.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *