Hyresmarknadens politik och medielogik

Handlar de strandade hyresförhandlingarna för 43 000 hushåll i Göteborg om nationell politik eller lokal förhandlingstaktik? Och hur samspelar detta med dagens medielogik? Detta har hänt den senaste veckan.

Rudolf 2015Under veckan som gått har frågan om den dysfunktionella hyresmarknaden hamnat högt på dagordningen. Nyheten om att vi i torsdags (14/1) strandade hyresförhandlingarna för drygt 43 000 lägenheter i Göteborg spreds först i en radiointervju med mig i Ekot vilket följdes upp i nyhetsinslag under eftermiddagen samt i lokala P4 Göteborg. Även SVT Västnytt publicerade nyheten på webben. Strax därefter följde en rad nyheter i branschpress som Fastighetssverige, Fastighetstidningen och Hem & Hyra. Reinhold Lennebo, vd Fastighetsägarna Sverige, kommenterade också händelsen i en debattartikel i den politiskt tunga tidningen Dagens Samhälle.

Samtidigt briserade en helt annan kris inom fackförbundet Kommunal, där utöver spritnotor, porrskådisar och extravaganser för medlemmarnas pengar, även hyresrätter i centrala Stockholm hade förmedlats till toppolitiker. Medielogiken här är enkel. Kan man fälla en politiker så är det saftiga nyheter. Därför blev snabbt Margot Wallström förvandlad till måltavla. Det tog dock inte mer än någon dag förrän de två frågorna på ett intressant sätt hade fusionerats till en och samma massmediala dagordning. Detta mycket tack vare klartänkta skribenter som SvD:s Maria Ludvigsson som kommenterade det hela så här:

Att hyresmarknaden är ur funktion ifrågasätter snart ingen mer än Hyresgästföreningen. Varje skandal blir ytterligare sorglustiga påminnelser om hur bisarrt det är att överregleringar och monopol fortlever.

Reinhold Lennebo bidrog också då han blev intervjuad i Nyheterna i TV4 om vad som avtalsmässigt gäller för Wallströms lägenhetsaffär. Han lyckades då inflika kommentaren att ”Margot Wallström har gett den dysfunktionella bostadsmarknaden ett ansikte”. Även skribenten Fredrik Johansson gav Wallström beröm av liknande art då han i SvD utnämnde henne till en lysande bostadspolitisk pedagog:

Svart på vitt. Den dysfunktionella bostadsmarknaden skadar den ekonomiska tillväxten och sysselsättningen. Den tidigare debatten om huruvida Margot Wallström åstadkommit någonting under sina femton månader i Samarbetsregeringen får därmed sägas vara avslutad. Ingen svensk politiker eller samhällsdebattör har under senare år på ett så pedagogiskt sätt visat hur den svenska bostadsmarknaden fungerar. Eller inte fungerar.

Nåväl, tillbaka till de strandade hyresförhandlingarna i Göteborg. I en intervju med tidningen Hem & hyra konstaterar hyresrådet Hans Henriksson att det är högst tveksamt om hyresnämnden skulle klara av att hantera en så stor strandning. Ett vanligt år har nämnden omkring 5 000 ärenden. Här är det nästan tio gånger så många som kommer in på en gång. Han kommenterar det hela på följande sätt:

Det är ett jättearbete som hyresnämnden inte är dimensionerad för. (…)Det här får väl anses vara lika viktigt som allt annat. Det finns inget annat sätt på privatsidan. Men det är inte särskilt praktiskt. Det kommer att ta lång tid, och det är inte till glädje för någon.

Även centerpartiets bostadspolitiske talesperson Ola Johansson har i en artikel i Fastighetstidningen kommenterat strandningen. Hans huvudbudskap i artikeln var att hyressättningen måste inkluderas i de blocköverskridande bostadspolitiska samtal som regeringen nu har bjudit in till. Därtill använde han sig av en fotbollsmetafor för att beskriva läget:

Riksdagen har i Hyreslagen reglerat hur en sådan här situation ska lösas. Vi står nu inför uppgiften att utvärdera de små förändringar som gjorts på en ordning som sedan länge passerat sitt bäst-före-datum. Översatt till fotbollsspråk, är det en match som nått full tid, där spelarna är slutkörda, där ingen ännu ens varit i närheten av målet, som spelas på övertid och det enda man har att se fram emot nu är Sudden Death. Då är det bättre att byta ut lagen!” (dvs lagstiftningen)

Tidningen Bofast påstår att Fastighetsägarna i Göteborgsregionen har introducerat en ny påverkansmetod: att stranda hyresförhandlingarna av politiska skäl. Det är till viss del sant men strandningen i sig görs inte av politiska skäl. Vi strandar förhandlingarna för att vi inte kommer någonvart. Däremot anser jag att lösningarna är politiska eftersom det hela beror på ett systemfel. Som man konstaterar från hyresnämnden finns inget annat sätt på privatsidan. Därför blir frågan om en strandad hyresförhandling i Göteborg behandlad på den nationella massmediala arenan och på den politiska spelplanen.

Sedan strandningen i Göteborg har ytterligare hyresförhandlingar strandat i Ljusdals och Söderhamns kommuner, samt i Landskrona. Det är några tusen hushåll till. Vad som händer härnäst är svårt att sia om och det jag känner till tänker jag förstås inte avslöja. Det vi kan konstatera är att den dysfunktionella bostadsmarknaden och mer specifikt hyressättningen kraftfullt har tagit plats i den politiska debatten och det är bra. Elefanten i rummet har i högsta grad blivit synlig. När de bostadspolitiska samtalen nu inleds är det dags att Stefan Löfven börjar käbbla med Anna Kinberg Batra och övriga partiföreträdare om hyressättningen.

Länkar till de flesta av de artiklar som nämns i texten:
Ekot: Förhandling om hyror i Göteborg kraschade
Fastighetssverige: Antoni: Vi har ett hyressättningssystem som inte fungerar
Hem & hyra: Hyresförhandlingar strandade 43 000 lägenheter berörs
Hem & hyra: Tvist kan lamslå hyresnämnden
Dagens Samhälle: Systemfel bakom hyreskollaps
Svenska Dagbladet: Wallström, en lysande bostadspolitisk pedagog
Svenska Dagbladet: Bostadseländet är en parodi på sig själv
Fastighetstidningen: Hyressättningssystemet leder till välfärdsförluster
Dagens Samhälle: Därför ska staten inte ge toppolitiker bostäder
Bofast: Politisk strandning i Göteborg

Publicerat av

Rudolf Antoni

Rudolf Antoni

Vice VD och utvecklingschef på Fastighetsägarna GFR Ordförande för Svenska Stadskärnors forskarråd. Har arbetat med utredningar och näringslivsfrågor på Fastighetsägarna sedan 2007. Utgår från Göteborg men försöker se fastighetsbranschen och stadsutveckling ur både stor- och småstadens perspektiv. Har en bakgrund inom samhällsvetenskaplig forskning på SOM-institutet vid Göteborgs universitet. Går igång på siffror och statistik men är även en förkämpe för kulturens betydelse för såväl den enskilda människan som för hela städer och regioners utveckling.

En reaktion på “Hyresmarknadens politik och medielogik”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *