Hyresrättens dödgrävare

Det finns de som vill utveckla hyresrätten som boendeform och det finns de som inte vill det. Under mina dryga tio år, på olika befattningar, inom Fastighetsägarna har jag träffat på bägge sidor i kontakten med Hyresgästföreningen.

in hands model home and man
Många är de samtal och möten där man med respekt för varandras roller, har kunnat diskutera sig fram till vettiga lösningar eller rimliga hyresnivåer. Tyvärr ser vi en utveckling mot ett annat håll. Det senaste exemplet gäller en kommun i norra Sverige. Där träffade vi tillsammans med ett medlemsföretag, efter önskemål från en hyresgäst, en överenskommelse med Hyresgästföreningen om att förbereda för tvättmaskin i lägenheten mot ett tillägg på hyran med 60 kronor.

När en annan hyresgäst på eget initiativ, hos samma fastighetsägare, önskade få engreppsblandare, duschkabin och förberett för tvättmaskin, mot ett hyrestillägg på 165 kronor trodde vi att det skulle vara ok. Men se det var det inte – samma förhandlare hos Hyresgästföreningen vägrar denna gång utan motivering att träffa en överenskommelse. Med resultatet att hyresgästen blir utan den anpassning av lägenheten som denne hade behov av. Det är lätt att associera till gamla öststaterna – där var också individens önskemål av mindre eller inget intresse.

Utveckling av hyresrätten? Knappast.
Hyresgästföreningen på hyresgästens sida? Knappast.
Detta är hyresrättens dödgrävare!

Publicerat av

Peter Sörman

Peter Sörman

Peter Sörman, näringspolitisk chef, Fastighetsägarna MittNord, jurist med stort intresse för tillväxt-, entreprenörskap och regional utveckling. Utflyttad västgöte som numera bor i Nyköping. Har erfarenhet av samhälls- och näringslivsfrågor från såväl regional, nationell och internationell nivå. Peter är också den som företräder Fastighetsägarna i arbetet med stadsomvandlingen i Kiruna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *