Ingves tar rygg på de stora

Som väntat sänkte Riksbanken räntan. Nu ligger den på rekordlåga -0,5 procent. Samtidigt sänks prognosen för framtida förändringar av reporäntan. Enligt dagens pressmeddelande finns det en liten sannolikhet för ytterligare en sänkning innan det är dags för en försiktig höjning under 2017.

Riksbankscheferna var inte eniga i sitt beslut. Vice riksbankscheferna Martin Flodén och Henry Ohlsson röstade för att lämna räntan oförändrad. De övriga fyra kände sig dock tvingade att ta rygg på de stora centralbankerna i vår omvärld (den europeiska, amerikanska och den japanska centralbanken). I sitt pressmeddelande understryker Riksbanken nämligen att flera centralbanker bedriver en expansiv penningpolitik och att svensk penningpolitik måste förhålla sig till detta faktum. ”Annars riskerar kronans växelkurs att stärkas snabbare än i prognosen, vilket skulle göra det svårare att få upp och stabilisera inflationen runt 2 procent.” Så är det, en svag krona är den strategi majoriteten har valt för att få upp inflationen.

Låg global inflation och expansiva centralbanker gör att Riksbanken, som sagt, håller dörren öppen för ytterligare sänkningar. Dörren står också öppen för andra åtgärder. I pressmeddelandet understryker Riksbanken att den står ”beredd att intervenera på valutamarknaden, om kronan stärks så snabbt att det hotar inflationsuppgången”.

Publicerat av

Tomas Ernhagen

Tomas Ernhagen

Tomas Ernhagen, chefekonom. Född och uppvuxen i Lund. Skånsk stockholmare sedan 1994. Nationalekonom och auktoriserad finansanalytiker. Anställd hos Fastighetsägarna sedan årsskiftet 2008/2009. Innan dess drygt tio år på Riksbanken samt mångårigt förflutet som journalist.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *