Fram för svensk eller nordisk vetenskaplig tidskrift inom samhällsbyggnad

ForskningDet bedrivs bra, intressant och relevant forskning inom samhällsbyggnad på våra svenska högskolor och universitet. Varför hör och läser vi då så lite om forskningsresultaten?

En mycket stor del av (vissa säger all) akademisk meritering ligger i vetenskaplig publikation. Det betyder att man som forskare får sina forskningsresultat publicerade i en fackvetenskaplig tidskrift. Vanligen säger man att man fått ett ”paper” publicerat.

Jag vill hävda att det saknas en fackvetenskaplig tidskrift i Sverige eller Norden inom området samhällsbyggnad där forskare vill publicera sina ”papers” för att få akademisk meritering. Det tycker jag är tråkigt, men framförallt är det en brist.

När tillfälle ges försöker jag närvara på KTH när en doktorand ska försvara sin avhandling inom ett område som intresserar mig. Det brukar dessvärre inte ske mer än ca en gång per år pga späckat schema. När det sker är det alltid givande och jag rekommenderar fler att slinka in på en disputation när det går.

En snabb titt i de avhandlingar jag plockat med mig visar att de ”papers” som respektive forskare fått publicerade är uteslutande i internationella tidskrifter (tryckta eller online) som:

Inte en svensk eller ens en nordisk tidskrift alltså. Vad berör det på? Finns det ingen? Är de som finns inte tillräckligt högt ansedda inom svensk forskarvärld för att anses vara meriterande?

Det är inte lätt för svensk samhällsbyggnadsbransch att ta till sig av bra forskningsresultat om dessa uteslutande publiceras i tidskrifter som inte läses av berörd bransch. Detta gör att flera med mig upplever att den så kallade tredje uppgiften inte uppfylls.

Därför ställer jag nu frågan:

”Hur kan vi skapa en svensk eller nordisk tidskrift som publicerar ”papers” om samhällsbyggnad från nordiska forskare?”

 

 

Publicerat av

Rikard Silverfur

Rikard Silverfur

Rikard Silverfur, näringspolitisk expert. Civilingenjör Väg- och Vattenbyggnadskonst och stockholmare med både nationell och internationell erfarenhet av bygg-, anläggnings- och fastighetsteknik.

4 reaktioner på ”Fram för svensk eller nordisk vetenskaplig tidskrift inom samhällsbyggnad”

 1. Hej,
  för egen del är jag just nu gästredaktör vid Nordic Journal of Architectural Research. Jag har publicerat i Finish Journal of Urban Studies. Jag kan tänka mig att dessa och liknande initiativ har fullt upp med att hålla näsan över vattenytan, så hjälp och avlastning där kan vara välkommet.
  Med vänliga hälsningar
  Per Hedfors
  Landskapsarkitekt (PhD)
  perhedfors at g mail . com

  1. Tack för din kommentar Per. Intressant med dessa tidskrifter. Frågan är vem som tar initiativet. Mitt blogginlägg ska ses som en efterlysning. //Rikard

 2. Kanske finns det något bättre format än relativt tunga forskningsrelaterade magazin för att sprida sin nyfunna kunskap till omvärlden. Pröva öppna återkommande seminarier, presentationer på mässor, mentorskap , artiklar i fackpress (som läses av branschen), webutbildningar etc etc.

  1. Bra förslag, som också har provats i varierande utsträckning.

   Problemet är att dessa saker inte ses som akademiskt meriterande. Att få sina papers publicerade i ”rätt” tidskrifter är fortfarande nästan det enda som betyder något för forskare. Vi behöver minst en ”rätt” tidskrift här i Svereige.

   Vi måste också verka för att bilden ändras i akademiska kretsar så att saker som du räknar upp Kalle också ska vara akademiskt meriterande.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *