”Lägsta hyresökningarna någonsin”

På Dagens Industris nätupplaga läser jag nu på kvällen att SBAB räknar med att bolåneräntorna sannolikt kommer att falla ytterligare från redan rekordlåga nivåer.

Skälet är att SBAB:s chefekonom Tor Borg tror att Riksbanken har fel i sin prognos om reporäntans utveckling. I sin juli-prognos spådde Riksbanken att reporäntan kommer att börja höjas från nuvarande nivå under hösten 2017. SBAB tror att det dröjer till våren 2018. Varför då? Jo, för att inflationen förväntas stiga långsammare än vad Riksbanken tror. Och vad beror det på? Jo, det är bara att läsa Di:s intervju med Tor Borg  (http://www.di.se/artiklar/2016/8/17/sbab-finns-utrymme-for-ytterligare-borantefall/):

”Tittar du till exempel på hyresavtalen har vi haft de lägsta hyresökningarna någonsin och det kommer säkert att fortsätta”, säger Tor Borg. ”

Ja, vi har verkligen haft anmärkningsvärt låga hyresökningar. Ska man vara riktigt petig så har vi inte haft några ökningar alls. På de flesta håll i landet kommer hyreshöjningarna i år med största sannolikhet att bli lägre än inflationen. Realt sätt lever vi just nu inte endast i minusräntans värld, utan även i minushyrans. Det är säkerligen glada nyheter för en del, men för hyresrättens framtid är det allt annat än muntert.

Publicerat av

Tomas Ernhagen

Tomas Ernhagen

Tomas Ernhagen, chefekonom. Född och uppvuxen i Lund. Skånsk stockholmare sedan 1994. Nationalekonom och auktoriserad finansanalytiker. Anställd hos Fastighetsägarna sedan årsskiftet 2008/2009. Innan dess drygt tio år på Riksbanken samt mångårigt förflutet som journalist.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *