Frihamnsmodellen i Göteborg leder till färre nybyggen

Bostadsfrågan är hetare än någonsin. De bostadspolitiska samtalen bröt förvisso ihop kring midsommar, vilket innebär att partierna behöver utveckla sin egen politik. Vi hoppas att det kommer att innebära nya förslag i riksdagen och inför valrörelsen.

I Göteborg ser det inte lika ljust ut. I stadens budget för 2017 står det att tio procent av hyresrätterna som markanvisas ska ha ett hyrestak på tusen kronor per kvadratmeter. Detta enligt den så kallade Frihamnsmodellen, trots att inte en enda lägenhet har byggts med dessa nivåer än. Det är svårt att få ihop kalkylen, särskilt med stadens markpriser. Frihamnsmodellen kommer att leda till färre nybyggen och en sämre fungerande hyresmarknad.

Rekordmånga kommuner uppger att de har bostadsbrist. På fem år har antalet bristkommuner fördubblats. För att hålla jämna steg med befolkningsökningen måste det byggas 700 000 nya bostäder de närmaste tio åren, enligt Boverkets senaste analys. Det innebär dubbelt så hög byggtakt som idag.

Boverket menar samtidigt att det inte går att bygga bort bostadsbristen. Istället behöver lagar och regler ändras, så att fler flyttar. För att öka rörligheten rekommenderar Boverket bland annat att avreglera hyressättningen och att slopa reavinstskatten. Bostadsbristen kan nämligen inte avskaffas med mindre än att hyresregleringen avskaffas. Andra myndigheter som EU-kommissionen, Finans-politiska rådet, IMF och OECD drar samma slutsatser. Till och med Socialdemokratiska ekonomklubben på Handelshögskolan i Stockholm förespråkar nu att hyresregleringen slopas. Låt oss hoppas att politiken lyssnar till sina egna myndigheter och gräsrötter och anpassar sin politik efter den verklighet vi nu lever i.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *