Hyresrätten måste reformeras om den ska bestå

Jag och Rudolf Antoni skrev den 15 december nedanstående replik på pensionärorganisationernas inlägg på GP Debatt.

Hyresrätten är en fantastisk boendeform. Du har kort bindningstid och det behövs ingen stor kapitalinsats. Om vitvarorna går sönder byts de ut och detsamma gäller om taket behöver lagas eller trapphuset städas.

Hyresrätten är idealisk för den som inte orkar eller hinner med det underhåll som hus och tomt kräver och för den som inte vill eller kan köpa sitt boende. Trots det håller hyresrätten successivt på att försvinna. Det visar inte minst färska siffror från Boplats Göteborg där antalet annonserade lägenheter i år minskat med 17 procent samtidigt som antalet sökande per lägenhet ökat med 26 procent. Kötiden är många år.

Bostadsmarknaden i Sverige har havererat och en av de främsta orsakerna är hyresregleringen. Det är inte bara något vi tycker. Det pekas också ut av bland andra Boverket, OECD och EU-kommissionen. Hyrorna sätts i årliga förhandlingar med Hyresgästföreningen där de har vetorätt och inget incitament att komma överens om en rimlig hyresutveckling. Deras enda uppdrag är att hålla hyrorna nere för dem som redan har en lägenhet. För övriga bostadssökande är det ett dråpslag.

Det är i denna kontext vi har strandat hyresförhandlingarna i Göteborg. Det är den väg som lagen förespråkar då parterna inte kan komma överens. Ett antal pensionärsföreningar kallar nu vårt agerande för ett spel med hyresgästernas ekonomi. Vi menar att vi tar vårt samhällsansvar genom att långsiktigt värna hela bostadsmarknaden, både för dem som har en bostad och dem som står utan.

Det är bra att debatten om hyresrättens framtid engagerar och vi skulle gärna höra pensionärsföreningarnas reformförslag, särskilt för alla deras medlemmar som i dag bor i stora villor eller bostadsrätter och som helst vill sälja för att flytta till en mindre, bekymmersfri hyresrätt samtidigt som det frigörs pengar som sätter guldkant på tillvaron.

Hyresrätten behövs men dess förutsättningar behöver reformeras om den alls ska finnas kvar.

2 reaktioner på ”Hyresrätten måste reformeras om den ska bestå”

  1. ”särskilt för alla deras medlemmar som i dag bor i stora villor eller bostadsrätter och som helst vill sälja för att flytta till en mindre, bekymmersfri hyresrätt samtidigt som det frigörs pengar som sätter guldkant på tillvaron.”

    Dom klara sig nog men det är dom som befinner sig på andra
    sidan av gungan som HGF bryr sig om och där finns inget +
    att hämta hos er.

  2. Ni kanske borde kontrollera dom fastighetsägare som lurar och bedrar blivande hyresgäster genom falska och fejkade uppgifter som åsamkar den ”lilla” människan mycket obehag.
    Börja med att undersöka hur det står till i Gamleby tex.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *