Min önskelista till tomten

Nu är det inte många veckor kvar av år 2016. Hemma är förväntningarna höga inför tomtens förmodade ankomst. Olika uppdaterade upplagor av önskelistor ligger lite överallt. I år toppas listorna av digitala spel i alla dess former och Star Wars-lego. Ganska enkelt att lösa för tomtens nissar alltså.

Min egen önskelista blir sannolikt lite svårare att uppfylla för tomten. Om man ska räkna bort egen god hälsa och världsfred, så finns det några saker på listan som borde vara lättare att uppfylla men som sannolikt är lite mer komplicerade.

Så här långt ser år 2016 ut att bli året då populismen, de enkla lösningarna, hat och hätska uttalanden präglade samhällsklimatet på ett sätt som vi inte sett tidigare.

Inte ens hyresförhandlingarna är fredade. Även här ser vi halvsanningar och ibland rena lögner användas i debatten. Själv tycker jag att alla samhällsaktörer har ett ansvar gentemot medborgarna att uttrycka sig sakligt och inte underblåsa negativa strömningar. Borde vara självklart men så har det inte varit under året som gått. Hoppas verkligen att trenden bryts under 2017.

Själv jobbar jag med orts- och stadsutveckling. Här har debatten inte blivit smittad av populism, även om de enkla lösningarna alltid har använts i argumentationen. Här finns t ex en övertro på enkla lösningar kring bilfrågan i städerna och våra olika förhållningssätt till bilen. Några extra p-platser löser ju inte en stads attraktivitet, det vet vi genom både forskning erfarenhet. Eget tyckande får ofta för stort utrymme. De egna intressena blir viktigast och man tappar ofta allmänintresset. Denna debatt skulle bli mycket bättre av en ökad kunskapsnivå och större förståelse för människors olika världsbilder. Ska nog skriva upp det på min önskelista.

Jag lovar att göra mitt bästa under 2017 för att sprida kunskap och engagemang kring våra orter och städers utveckling. Det brinner jag för. Därför önskar jag mig ett nytt och bättre debattklimat nästa år. Tomten, det kan jag väl få?

Publicerat av

Tomas Kruth

Tomas Kruth

Tomas Kruth, expert stadsutveckling, Fastighetsägarna GFR. Har förmånen att arbeta med det som jag tycker är allra roligast, stadsutveckling! Har arbetat med köpcentrumutveckling, orts- och stadsutveckling i snart 20 år och började hos Fastighetsägarna 2008. Följer trender inom stadsutveckling som tar mig på resor in i nya kunskapsområden. Gillar att gräva i frågor som har med den attraktiva staden att göra. Med nyfikenhet kommer man långt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *