Värderingar och institutioner

Häromdagen satt jag och följde en diskussion på twitter mellan Fredrik Kopsch (lektor i fastighetsvetenskap) och en representant för Hyresgästföreningen. Diskussionen handlade om i vilken utsträckning hyresgästernas värderingar tillåts slå igenom i hyressättningen. Kopsch vågade sig på att påstå att det regelverk som omgärdar hyressättningen i vårt avlånga land faktiskt påverkar hyrorna. Det skulle han inte ha gjort. Reaktionen från HGF kom med vändande twitter.

Jag ska inte referera hela den lätt surrealistiska diskussion som därefter utspann sig i cyberrymden, utan nöjer mig med att lyfta fram det lika slagkraftiga som pedagogiska diagram som Kopsch presenterade (se nedan).

hyror-och-priser

Enligt diagrammet skiljer det knappt 22 procent mellan den region/stad som har den högsta hyran och den som har den lägsta. Motsvarande gap när det gäller privatägda bostäder är drygt 325 procent. Det är svårt att hävda att ”hyresregleringen” inte har något med dessa skillnader att göra. HGFs representant gjorde dock sitt bästa för att hävda just det genom att påstå att skillnaderna i det privatägda beståndet troligen är en följd av att det finns ”… informella institutioner i olika regioner som påverkar aktörerna…”.

Utan dessa ”institutioner” skulle alltså skillnaden mellan villa- och brf-priserna i landet motsvara den som gäller mellan hyrorna. De ”värderingar” som tillåts slå igenom på hyresmarknaden är därmed de ”sanna” värderingar, som skulle gälla även för villor och bostadsrätter, om det inte vore för dessa ”institutioner”. Hmm…

Publicerat av

Tomas Ernhagen

Tomas Ernhagen

Tomas Ernhagen, chefekonom. Född och uppvuxen i Lund. Skånsk stockholmare sedan 1994. Nationalekonom och auktoriserad finansanalytiker. Anställd hos Fastighetsägarna sedan årsskiftet 2008/2009. Innan dess drygt tio år på Riksbanken samt mångårigt förflutet som journalist.

En reaktion på “Värderingar och institutioner”

  1. Hej Tomas,

    Kul att du bloggar om mitt twttrande. Det känns hedrande att en liten lokal hyresförhandlare (med debattklåda) som jag får utrymme på fastighetsägarbloggen 🙂

    Det jag också sa, som du kanske missade, är att det finns andra (till stor del komparativa) fördelar och preferenser som ger aktörer skäl att välja ägt boende. Dessa kan mycket väl påverka vad en aktör är villig att betala för ett ägt boendet.

    Det främst skälet är kanske att det ägda boende är billigare. Tillexempel genom att stagen under de senaste åren har de ägda boende tydligt subventionerats av staten medans det förhyrda inte gör det.

    Trevlig helg!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *