”Vi är inte bättre än vårt sämsta skyltfönster”

I dag pratar väldigt många om stadsutveckling, allt från Västsvenska Industri- och handelskammaren och miljöminister Karolina Skog, till Svenska Stadskärnor, konsulter, arkitektbyråer och… ja listan kan göras lång. Det är lätt att fastna i de stora visionerna, bygga 15 000 nya bostäder, en höghastighetsjärnväg, stänga av gator, utveckla kollektivtrafiken… Ja ni hör, det blir rätt stora perspektiv, det blir tungrott och framförallt väldigt långt fram i tiden. Så hur gör man när man vill få saker att hända här och nu?

Det behöver inte vara 30 år fram i tiden och det behöver inte vara att göra plats för en höghastighetsjärnväg. Det skulle faktiskt kunna vara att få in rätt hyresgäst, tvätta fasaden, skylta om och flytta ut delar av butiken på gatan. Risken med stadsutveckling och visionsarbete, som jag ser det, är att det blir för storskaligt vilket gör det svårt att greppa och därmed blir det svårt att få näringsidkare engagerade för de kanske inte ser sin nytta i det. 

Men det finns sätt att arbeta för att få saker att hända här och nu. I Borås har fastighetsägarna och näringsidkarna hittat ett sådant sätt. Här arbetar man med utvalda gator och platser. Det blir så mycket enklare att hitta ett engagemang när det handlar om platsen rakt utanför din dörr, där du varje dag går in och ut, där du driver din verksamhet eller där din fastighet står.

”Vi är inte bättre än vårt sämsta skyltfönster”, den andemeningen inleder handlingsplanen som togs fram inom processen ”Drömmen om Borås”. Hur ser ditt skyltfönster ut? Är markiserna rena, är fasaden tvättad nyligen, ser vi skyltarna här? De här och många fler frågor ställde näringsidkare och fastighetsägare på samma gata till varandra när de tittade på hur de skulle kunna höja nivån i stadskärnan. Att gemensamt gå ut och titta på sin egen gata, blir en aha-upplevelse. Efter att ha gått förbi klottret på fasaden några gånger ser du det inte, du ser inte heller att hela din butiksskylt är smutsig, inte förrän du står tillsammans med dina grannar på gatan och ser det med deras ögon. 
 

Hela poängen med arbetet i Borås var också att näringslivet kan ta taktpinnen, ”vi kan inte kräva att kommunen ska fixa allt, vi kan ju faktiskt bidra själva”, en klok inställning från fastighetsägarna som var med och drev projektet. Och det fungerade. Promenaderna på gatorna blev till handlingsplaner med tydlig ansvarsfördelning, som blev till genomförda åtgärder. Nya etableringar, rätt etableringar på rätt plats, ett nytt uteserveringstorg, inspirationsföreläsning om skyltning och många fler åtgärder är genomförda och fler är på gång. Stadsutvecklingen som pågår här och nu ökar omsättningen i stadskärnan och höjer värdet på fastigheterna. Och det behöver inte vara tungt, långt och trögt, det kan vara här och nu.

Vill du veta mer om stadsutveckling så startar onsdagen den 1 mars en föreläsningsturné om processen ”Drömmen om Borås”. Stadsutveckling är en prioriterad fråga hos Fastighetsägarna och föreläsningsserien är till för att sprida kunskap till Fastighetsägarnas medlemsföretag, men även centrumutvecklare och kommunala tjänstemän kommer bjudas in på de olika orterna. 

Föreläsningen kommer att ges i Karlstad 1 mars, Lidköping 4 april, Skövde 4 april, Tranås 5 april, Värnamo 5 april, Laholm 26 april, Linköping 3 maj, Kungsbacka 30 maj. Anmäl dig genom att leta upp din närmsta ort i vår kalender här.

Publicerat av

Anna Liljenby

Anna Liljenby

Anna arbetar sedan 2016 som näringspolitiskt ansvarig för Borås och Sjuhärad och expert på stadsutveckling hos Fastighetsägarna GFR. Hon har de senaste tio åren arbetat som cityledare på Borås City AB, ett arbete som bland annat ledde Borås till Årets Stadskärna 2011. Innan dess arbetade hon som informatör vid Högskolan i Borås. Anna har en fil.kand i medie- och kommunikationsvetenskap som hon även kompletterat med utbildning i centrumutveckling från Högskolan i Jönköping. Älskar cityliv, böcker och stora evenemang. Brinner för stadsutveckling och att få människor att samverka.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *