Alla dessa priser

Har just varit på Svenska stadskärnors årskonferens. Den hölls i Varberg som förra året utsågs till Årets stadskärna. På årets konferens korades 2017 års vinnare av utmärkelsen. Det blev Västervik med Kalmar och Tibro på övriga pallplatser. Samtidigt utsågs Björn Mortensen, som är vd för Kalmar City, till årets centrumutvecklare. Konferensen bestod av två dagar späckade av inspiration, kunskap och nätverkan.

Med alla dessa priser och utmärkelser är det rimligt att fråga sig vad de gör för nytta. Jag vill hävda att de gör mycket stor nytta. För det första så ger en utmärkelse alltid positiv uppmärksamhet.  Och för ett så svårdefinierat och långsiktigt arbete som stadsutveckling så är det i sig ovanligt att få den publicitet som ämnet och arbetet förtjänar.

Sedan kommer självklart en utmärkelse att få Västerviks invånare att sträcka lite extra på sig när de tänker på och talar om sin stad. Priset Årets stadskärna blir en del av den lokala identiteten och med ökad stolthet får staden många fler goda ambassadörer.

Den största nyttan med utmärkelsen får dock städerna innan priset delas ut. Bara genom att samlas kring en gemensam vision och målsättningen att hämta hem utmärkelsen till vår stad, så är mycket vunnet. Det gör det lättare att samarbeta över gamla gränser, det gör det lättare att driva igenom kontroversiella förändringsprocesser och det gör att alla kraftsamlar med en given tidsram. Alla dessa saker finns kvar när glittret från galan har städats undan och sanningen är att även de som får se sig besegrade på upploppet är lika stora vinnare som Västervik. Samarbetsklimatet, investeringarna, lusten och drivet försvinner inte. Genom att satsa på att bli årets stadskärna har samtliga städer som tävlat förflyttat sina positioner oerhört mycket längre, mer målmedvetet och snabbare än utan denna samlingspunkt. Därför är utmärkelser av det hör slaget väl värda att uppmärksamma och jag uppmanar fler städer att påbörja resan mot att bli Årets stadskärna. Vare sig ni vinner eller inte är ni vinnare.

Tycker du att även din kommun borde satsa på att bli årets Stadskärna? Tveka inte att höra av dig till mig. Vi är gärna med och driver arbetet framåt.

Publicerat av

Rudolf Antoni

Rudolf Antoni

Vice VD och utvecklingschef på Fastighetsägarna GFR Ordförande för Svenska Stadskärnors forskarråd. Har arbetat med utredningar och näringslivsfrågor på Fastighetsägarna sedan 2007. Utgår från Göteborg men försöker se fastighetsbranschen och stadsutveckling ur både stor- och småstadens perspektiv. Har en bakgrund inom samhällsvetenskaplig forskning på SOM-institutet vid Göteborgs universitet. Går igång på siffror och statistik men är även en förkämpe för kulturens betydelse för såväl den enskilda människan som för hela städer och regioners utveckling.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *