Om adventskalendrar i maj

Jag läste häromdagen att det är klart med adventskalendern för 2017. Jag kommer inte ihåg vad den kommer att handla om men vi får hoppas att den blir uppskattad. Uppskattad blev ju också förra årets julkalender och visst var det en spännande historia. Med barnfamiljen som skulle bli vräkta på självaste julafton av den otroligt elaka hyresvärden. Som vuxen förstår man ju att det kommer att sluta bra frågan är bara hur. På julaftonen var spänningen stor hos många – även hos mig. I det längsta hoppades jag att den elaka hyresvärden skulle förbarma sig och visa sig vara en god människa med ett normalt hjärta. Givetvis blev det inte så. Ärligt talat kommer jag inte ihåg hur det slutade men jag kommer ihåg att det löste sig.

Men jag kommer ihåg hur det inte slutade. Den bestående bilden för många barn är att hyresvärden är en elak person som inte drar sig för att göra barnfamiljer hemlösa på självaste julafton. SVT som en public-service kanal ska ju ha någon form av objektivitet hade jag hoppats – men inte förväntat mig – att man kanske skulle göra en annan vinkling med sina subtila budskap.

Trots det dristar jag mig att ha en idé till 2018 års julkalender. Jag vill minnas att det var någon kommun där man skulle ersätta lunchen med filmjölk och smörgås. Med lite sedvanliga överdrifter och konstnärlig frihet ser jag framför mig två syskon som just fått veta att kommunen ska dra in julmaten på äldreboendet där mormor och morfar bor. Tillsammans beger de sig ut för att ta reda på vad politikerna i den kommunistiskt styrda kommunen har lagt pengarna på. Allt slutar förstås på bästa sätt – att alla på äldreboendet får sin julmat och att de ansvariga på kommunen ber om ursäkt. Men det lär väl aldrig hända….

Publicerat av

Peter Sörman

Peter Sörman

Peter Sörman, näringspolitisk chef, Fastighetsägarna MittNord, jurist med stort intresse för tillväxt-, entreprenörskap och regional utveckling. Utflyttad västgöte som numera bor i Nyköping. Har erfarenhet av samhälls- och näringslivsfrågor från såväl regional, nationell och internationell nivå. Peter är också den som företräder Fastighetsägarna i arbetet med stadsomvandlingen i Kiruna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *