Luftslott åt folket

Idag presenterade Internationella valutafonden (IMF) slutsatserna av sin årliga översyn av svensk ekonomi. Det är både rosor och ris. Sveriges ekonomi tuffar på i god takt och framtiden ser lovande ut, tack vare tillväxt i vår omvärld och Riksbankens fortsatta expansiva penningpolitik. Det saknas dock inte utmaningar, inte minst på arbets- och bostadsmarknaden.

I ett pressmeddelande tackar och bockar ministrarna Magdalena Andersson och Per Bolund för de fina rosorna. De konstaterar stolt att IMF tycker att Sverige har en sund finanspolitisk inriktning. Med en illa dold passning till förra regeringen lyfter de fram ”att de offentliga finanserna går med överskott och att det strukturella sparandet är stabilt, långt över det strukturella underskottet 2014”.Det är de gamla ladorna som dyker upp i debatten igen.

Det är väl ok att utdela politiska kängor, även om de inte alltid träffar rätt. Däremot är det lite illavarslande att regeringens självbelåtenhet fortsätter även när det handlar om utmaningarna på arbets- och bostadsmarknaden. När det gäller den senare är det framför allt behovet att fasa ut hyresregleringen (”rent control”) som betonas av IMF (och många andra externa bedömare). Lite mer i förbigående skriver IMF också att investeringsstödet för hyresrätter bör expanderas. Den formuleringen missar inte Andersson och Bolund. I deras pressmeddelande framstår det som den enskilt viktigaste åtgärden för att komma åt bristen på hyresrätter. Det är symptomatiskt. I avsaknad av vilja att ta tag i de verkliga problemen på bostadsmarknaden, fortsätter regeringen att bygga luftslott åt folket av dessa investeringsstöd. Tyvärr går det inte att bo i sådana slott.

Publicerat av

Tomas Ernhagen

Tomas Ernhagen

Tomas Ernhagen, chefekonom. Född och uppvuxen i Lund. Skånsk stockholmare sedan 1994. Nationalekonom och auktoriserad finansanalytiker. Anställd hos Fastighetsägarna sedan årsskiftet 2008/2009. Innan dess drygt tio år på Riksbanken samt mångårigt förflutet som journalist.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *