Sociala kontrakt är inte bara hyresgästernas ansvar

En av tio nya hyreslägenheter som byggs i Göteborgs stad ska ha en hyra på maximalt 1 000 kronor per kvadratmeter och de ska öronmärkas till sociala kontrakt. Dessa kontrakt ska finansieras av övriga hyresgäster. Det rapporterade Fastighetstidningen häromdagen (länk).

Jag förstår att många försöker hitta lösningar för att hjälpa folk som inte har råd att efterfråga nyproducerade hyreslägenheter. Att utanförskapet växer drabbar inte bara den enskilde individen. Ett segregerat samhälle gagnar i förlängningen ingen. Att lasta över ansvaret för detta problem på en enskild grupp – hyresgästkollektivet – är inte en bra väg att gå. Vi har alla ett ansvar att minska segregation och utanförskap.

När det gäller frågor som tillgång på bostäder via sociala kontrakt innebär detta att ansvaret ytterst ligger hos skattebetalarna. På kommunal nivå kan det lösas på lite olika sätt. Exakt hur är mindre viktigt. Att däremot lägga ansvaret i knät på enskild grupp är inte rimligt. Ett annat problem med den typen av lösningar som Göteborg arbetar med är att de sätter det svenska bruksvärdessystemet ur spel (att likvärdiga lägenheter ska ha lika hyra).

Slutsatsen är att frågan om hur vi ska lösa bostadssituationen för folk som inte har råd att efterfråga bostäder till dagens hyror på allvar hamnar på den politiska agendan. Det är bara på det sättet vi kan få en långsiktigt fungerande lösning.

Publicerat av

Nathalie Brard

Nathalie Brard

Förhandlingschef på Fastighetsägarna Stockholm.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *